Mark Webster is dit jaar opnieuw van de partij tijdens de World Matchplay. Niet als speler, maar net als in 2018 als analist voor Sky Sports.

De World Matchplay is na het WK Darts het tweede belangrijkste PDC-toernooi van het jaar. Webster legt in gesprek met Live Darts uit waarom het toernooi in Blackpool zo hoog aangeschreven staat.

”Het is alleen al een enorme prestatie om je te plaatsen voor de World Matchplay”, vindt de voormalig Lakeside-kampioen. ”Daar moet je goede resultaten voor hebben neergezet. Alle spelers die daar meedoen zijn in vorm, want het deelnemersveld bestaat uit de top-16 van de wereldranglijst en de beste zestien van de Pro Tour.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Populair toernooi

Spelers komen graag in actie op de World Matchplay. Niet alleen vanwege de prestigieuze status, maar ook de locatie is geliefd bij de darters.

”De spelers houden van dit toernooi”, stelt Webster vast. ”Neem Glen Durrant, nadat hij zijn overstap naar de PDC maakte, zei hij direct dat hij zich wilde plaatsen voor de World Matchplay.”

”Tijdens één van de vloertoernooien vroeg Glen aan mij wat hij nodig had om zich te plaatsen voor de Matchplay. Ik zei tegen hem dat hij zich geen zorgen meer hoefde te maken, hij was al zeker. De spelers vinden het geweldig om in Blackpool te spelen. Het haalt het beste in spelers naar boven.”

Van Gerwen gemotiveerd

Volgens ‘The Spider’ zijn Michael van Gerwen en Gary Anderson de topfavorieten voor de eindzege. ‘Mighty Mike’ won het toernooi in 2015 en 2016, de Schot was vorig jaar de beste in Blackpool.

Webster verwacht een gemotiveerde Van Gerwen in de Winter Gardens, aangezien de nummer één van de wereld dit toernooi al twee jaar niet wist te winnen. ”Toen hij vorig jaar van Jeffrey de Zwaan verloor, speelde Michael niet goed.”

”Dat weet hij zelf ook, dit jaar zal Van Gerwen tot op het bot gemotiveerd zijn. Het is beangstigend dat Michael nog steeds ruimschoots de nummer één van de wereld is, terwijl hij dit toernooi al twee jaar niet heeft gewonnen. Van Gerwen heeft amper prijzengeld te verdedigen tijdens de World Matchplay.”

Titelverdediger Anderson moet de grootste uitdager worden van de Nederlandse darter. Webster is blij dat ‘The Flying Scotsman’ weer terug is op het circuit. ”Ik vind het fijn om te zien dat hij weer speelt. Hij gaat proberen zijn titel te verdedigen en op mij maakt Gary een goede indruk. Hij maakt een gelukkige indruk en een blije Gary Anderson gaat goed spelen.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek