Eén van de grote verrassingen op het voorbije UK Open was Kyle McKinstry. De Noord-Ier heeft geen Tour Card maar wist desondanks tot de laatste 16 te komen.

McKinstry begon net zoals zoveel darters zijn carrière bij de BDO. Daar nam hij driemaal deel aan het WK in de legendarische Lakeside Country Club. In 2019 behaalde hij zijn beste resultaat, in de kwartfinales was Glen Durrant uiteindelijk te sterk met 5-2. “Die wedstrijd zal ik nooit vergeten, ze werd op vrijdagavond gespeeld en de zaal zat toen bomvol, het haar in mijn nek kwam er van recht te staan. Als kleine jongen keek ik elk jaar samen met mijn vader op televisie naar het WK, het was dus een droom die waarheid werd om daar zelf te mogen spelen”, aldus McKinstry in gesprek met Belfast News Letter.

Na het WK 2019 nam hij de beslissing om over te stappen naar de PDC. “Dat was al voor het toernooi beslist, ongeacht welk resultaat ik behaalde. Dankzij een sponsor kon ik mijn kans wagen op Q-School. Het niveau was ongekend hoog, zo verloor ik op een dag met 5-2 van Jim Williams en scoorde ik 97 gemiddeld. Vervolgens ging ik de Challenge Tour spelen, jammer genoeg miste ik het eerste weekend en eindigde uiteindelijk als zevende, anders had ik normaal wel het WK gehaald.”

Ook dit jaar lukte het ‘The Village Man’ niet om een Tour Card te veroveren. Toch was hij recent één van dé grote verrassingen op het UK Open. “Mijn eerste ronde was nochtans meteen niet van de makkelijkste, met Fallon Sherrock trof ik een speelster in vorm. Gelukkig bleef ik mijn zenuwen de baas en vanaf dan ging het als een wervelwind. Zelf bij de laatste zestien tegen Dimitri Van den Bergh had ik goede kansen maar op cruciale momenten miste ik enkele dubbels en dat wordt op dit niveau meteen afgestraft.”

Nu ook dat andere WK

“Reeds driemaal stond ik op Lakeside, dat is een droom die ik heb waargemaakt. Mijn volgende droom is uiteraard Alexandra Palace en als het even kan ook een Tour Card veroveren”, besluit de 33-jarige Noord-Ier.

Evert Zomer

Foto: Evert Zomer

Tags:

Author: Bram Coenen