De NDB kan met trots zeggen dat we afgelopen zondag tijdens de eerste NDB Ranking in Zutphen de eerste 13 jeugdbegeleiders hun certificaat hebben mogen overhandigen.

Dit is een belangrijke stap vooruit voor het laten groeien van jeugddarts in Nederland in een veilige en kindvriendelijke omgeving.
De populariteit van de dartssport is ongekend groot en regelmatig te zien op televisie. Dit heeft een groot positief effect op de deelname aan en interesse in jeugddarts. Dit brengt naast allemaal positieve ontwikkelingen natuurlijk ook enkele risico’s met zich mee.

Begeleiding
Natuurlijk is begeleiding van jeugd(darters) niet voor iedereen weggelegd. Hier komen specifieke vaardigheden en competenties bij kijken, het liefste in combinatie met een opleiding of het volgen van cursussen. Ook hebben we situaties meegemaakt waarin spelers veel belooft wordt, waaronder sponsoring in geld of persoonlijke begeleiding naar en tijdens toernooien. Beloftes die soms niet nagekomen worden waardoor de darter uiteindelijk met lege handen, frustratie en grote teleurstelling achterblijft. De NDB vind het dan ook belangrijk om de jeugdbegeleiders te ondersteunen. Hiervoor heeft de NDB samen met NOC*NSF de cursus “de vier inzichten van trainerschap” ontwikkeld i.c.m. de test “Ins en Outs NDB”. Daarnaast dienen alle vrijwilligers bij de NDB altijd en VOG te overleggen. Afgelopen zomer heeft de NDB voor het eerst de cursus aangeboden aan alle jeugdbegeleiders van onze lidorganisaties. Dertien jeugdbegeleiders van deze groep zijn inmiddels geslaagd voor zowel de cursus als de test. Natuurlijk hebben deze vrijwilligers ook een VOG overlegd en voldoen zij hiermee aan alle drie de voorwaarden om zich NDB Erkend Jeugdbegeleider te mogen noemen. Wij feliciteren, iedereen van harte met deze mooie stap! De NDB zal een online register bijhouden waarin alle NDB erkende jeugdbegeleiders staan. U kunt dit register hier raadplegen.

Gezonde en veilige sportomgeving
Tijdens evenementen van de NDB krijgen de gezondheid en veiligheid van de jonge darters de hoogste prioriteit. Aangezien de dartssport voor een groot deel verbonden is aan de horeca en tijdens seniorenevenementen gebruik van alcohol gebruikelijk is willen wij voorkomen dat jeugddarters in een onwenselijk situaties terecht komen. De NDB is momenteel druk bezig met het opzetten van een erkende jeugdlocaties i.s.m. de lidorganisaties en de jeugdcommissie van de NDB. In de toekomst kunt u op onze site naast een register voor erkende jeugdbegeleiders ook een overzicht aantreffen voor NDB erkende jeugdlocaties.

Fair Play
Ook sportiviteit heeft de NDB hoog in het vaandel staan, iedereen kent de term Fair Play wel. Doel van Fair Play is ‘het hanteren van een aantal afspraken en regels om de sport voor zo veel mogelijk mensen aantrekkelijk en plezierig te houden’. Fair Play vereist niet alleen dat iedere sporter zelf de (spel)regels naleeft, maar ook dat we elkaar (blijven) stimuleren naar de geest ervan te handelen. Fair Play gaat over sportiviteit en respect in de sport.

Voor meer informatie omtrent de Fair Play campagne van de NDB, klik hier.

Tags:

Author: Pieter Verbeek