Bron: Nederlandse Darts Bond

Op zaterdag 1 juli zal de Nederlandse selectie aangevuld worden met maar liefst acht nieuwe selectiespelers. In sporthal Corlaer in Nijkerk zal de dag net als vorig jaar in tweeën gesplitst worden. In de ochtend worden de individuele play-offs van de landelijke competities gespeeld en in de middag is het tijd voor het bekende kwalificatietoernooi waarvoor de 25 aangesloten lidorganisaties spelers vooraf kunnen afvaardigen. Het kan zijn dat spelers zich plaatsen voor de individuele play-offs en ook door hun lidorganisatie worden afgevaardigd. In dat geval hebben zij dus twee kansen op plaatsing. De lidorganisatie mag in dat geval een speler ‘stand-bye’ hebben staan voor het geval dat de betreffende speler zich in de ochtend al plaatst voor de selectie. De stand-bye speler mag dan ’s middags deelnemen aan het kwalificatietoernooi.

Individuele play-offs landelijke competities
De NDB organiseert voor de tweede keer individuele play-offs vanuit de SuperLeague en LaCo. Er worden drie aparte toernooien georganiseerd.

1. SuperLeague playoffs
De acht beste heren uit het singleklassement zullen een uitnodiging ontvangen. Als een speler niet speelgerechtigd is voor de Nederlandse selectie 2017-2018, of de uitnodiging niet accepteert, schuift deze plaats door naar de eerstvolgende. De acht spelers zullen in twee poules van vier, met aansluitend de twee kruisfinales, gaan uitmaken welke twee spelers zich plaatsen voor de Nederlandse selectie. De SuperLeague eindigt op zaterdag 10 juni. Het huidige singleklassement vindt u hier.

2. LaCo dames
Voor de dames is het zelfde van toepassing. Ook zij spelen in twee poules van vier en na de kruisfinales zal bekend zijn welke twee dames zich vanuit de LaCo plaatsen voor de Nederlandse selectie. De LaCo dames is op zaterdag 13 mei geëindigd, de play-offs en finale tellen niet mee voor dit klassement. Het definitieve singleklassement vindt u hier en de nummers 1 t/m 8 ontvangen spoedig een uitnodiging. Mocht een dame de uitnodiging niet accepteren, dan schuift deze door naar de eerstvolgende.

3. LaCo jeugd
Ook bij de jeugd spelen de beste acht uit de LaCo in twee poules van vier tegen elkaar. Het verschil met de senioren is dat er bij de jeugd maar één selectieplaats klaar ligt. De beste twee uit elke poule spelen een kruisfinale en de winnaars van die wedstrijden ontmoeten elkaar in de finale. De winnaar van de finale plaatst zich voor de Nederlandse selectie. De LaCo jeugd eindigt op zaterdag 20 mei, de finaledag telt niet mee voor dit klassement. Het huidige singleklassement vindt u hier. De eerste acht speelgerechtigde spelers worden spoedig uitgenodigd.

Kwalificatietoernooi Nederlandse selectie
In de middag zal het kwalificatietoernooi op het programma staan waarin nog eens vier spelers zich voor de Nederlandse selectie zullen plaatsen. Door dit kwalificatietoernooi krijgen spelers in de subtop die wellicht de potentie hebben om de top te halen, maar dit via de andere selectiemethoden nog niet is gelukt, alsnog de kans op plaatsing. Voor dit toernooi worden de eerst volgende acht heren van de NDB ranking uitgenodigd die zich net niet via de ranking hebben geplaatst voor de selectie. Bij de dames geldt dit voor de eerstvolgende vier dames. Daarnaast krijgen de lidorganisaties de kans om twee dames en twee heren af te vaardigen. De spelers die vanuit de lidorganisatie worden afgevaardigd moeten minstens drie NDB Rankings hebben gespeeld in seizoen 2016-2017 bij de heren A en de dames. Daarnaast dienen ze uiteraard speelgerechtigd te zijn voor de selectie. Alle deelnemers zullen spoedig een uitnodiging krijgen. Het kwalificatietoernooi zal voor de vierde keer georganiseerd worden. Vorig jaar plaatste Richard Huizinga, Chris Landman, Sharon Prins en Anneke Kuijten zich via dit toernooi voor de selectie.

Voor het eerst wordt ook de top 8 bij de LaCo heren beloond. Zij plaatsen zich tevens voor het kwalificatietoernooi voor de Nederlandse selectie. De Laco heren is geëindigd op 13 mei j.l. en het definitieve klassement vindt u hier. De top 8 zal spoedig een uitnodiging ontvangen voor het toernooi.

Mocht u vragen hebben over de verschillende toernooien, neem dan contact op met de NDB via of 030-2081180.

Tags: |

Schrijver: Henno Lubbers