Van dinsdag 3 oktober tot en met zaterdag 7 oktober 2017 wordt in Kobe in Japan de WDF World Cup gespeeld. In de aanloop naar het WK stellen we alle spelers graag aan u voor. We blikken tevens terug op de prestaties van de Nederlandse heren in de geschiedenis. Wesley Harms (DONHN), Richard Veenstra (FDB), Willem Mandigers (KDO) en Chris Landman (SDC) zullen het Nederlands herenteam vertegenwoordigen in Japan. Bondscoach John Lokken zal ze begeleiden.

Wesley Harms:
Lidorganisatie: DONHN
Geboortedatum: 11-06-1984
Darts: Sparky darts 26 gr
www.wesleyharms.nl

Wesley Harms heeft natuurlijk al de nodige ervaring in het oranjeshirt. Zijn mooiste prestatie was het winnen van de wereldtitel in 2013 in Canada. In een bloedstollende finale wist hij destijds te winnen van de Engelsman Stephen Bunting. Tijdens het WK in Turkije zorgde de Noord-Hollander opnieuw voor een sensatie. Tegen Markus Korhonen uit Zweden gooide de Nederlander een 9-darter. Hij wist de perfecte leg te gooien via 177, 180 en een prachtige 144-finish. Harms sloot de wedstrijd in stijl af met een 121-finish. Ondanks het ijzersterke begin en de 9-darter sneuvelde hij in 2015 bij de laatste 16 door met 4-1 te verliezen van de Amerikaan Larry Butler. In het koppeltoernooi was er meer succes voor Wesley Harms in 2015. Samen met Richard Veenstra wisten zij de heren finale van het koppeltoernooi te winnen van het sterke Engelse duo Mitchell en McGeeney. Harms en Veenstra zijn een ijzersterk duo en dat lieten ze ook tijdens het EK 2016 in eigen land zien door ook de Europese titel te winnen.

Richard Veenstra:
Lidorganisatie: FDB
Geboortedatum: 10-07-1981
Darts: RV 23 gram
www.richard-veenstra.com

Voor Richard Veenstra zal dit de tweede keer zijn dat hij deelneemt aan het WK. Zoals eerder beschreven wist hij tijdens zijn debuut in 2015 gelijk het koppeltoernooi te winnen samen met Wesley Harms. Zjn mooiste prestatie in het Nederlands team is ongetwijfeld de Europese single titel die hij vorig jaar in Egmond aan Zee op zijn naam schreef. “Om het EK in eigen land te mogen spelen en dan goud te winnen in de single, koppel en team overall en zilver in de teamgame en dan ook nog in het bijzijn van mijn vrouw Monique en 2 kinderen Youri en Justin, dat was geweldig om mee te maken,” aldus een trotse Veenstra.

Dat de darter uit Ossenzijl in goede vorm is blijkt wel uit zijn recente prestaties. Tevens is hij de regerend NDB Rankingkampioen en wist hij tijdens zijn debuut op het Lakeside podium gelijk de halve finale te halen.

Willem Mandigers:
Lidorganisatie: KDO
Geboortedatum: 04-06-1989
Darts: Dynasty (eigen darts)

Mandigers is met zijn achtste plaats de hoogst geklasseerde Nederlander op de wereldranglijst. Dat hij tussen de wereldtop thuis hoort blijkt wel uit zijn optreden van de laatste tijd. Zo bereikte hij recentelijk de laatste vier in Zweden en speelde hij de finale tijdens de Belgium Masters. Podium ervaring heeft de man uit Eindhoven ook meer dan genoeg. Hij stond al drie jaar achter elkaar op het Lakeside podium maar wist daar nooit de eerste ronde te winnen. In Japan zal Willem zijn debuut gaan maken op het WK.

Chris Landman:
Lidorganisatie: SDC
Geboortedatum: 17-01-1981
Darts: Shaun Greatbatch

Ook Chris Landman laat de laatste tijd zien dat hij in goede vorm verkeert. Zo won hij begin september in de Spaanse badplaats Callela de Open Catalunya. Door die prestatie is hij zeker van deelname aan de Lakeside 2018 als West-Europese qualifier. Een prima presatie. Ook voor de timmerman uit Wapenveld is dit zijn eerste WK in het oranjeshirt. Wel heeft hij ons land al vertegenwoordigd tijdens de Six Nations Cup en de 4 Nations Cup.

Geschiedenis
Het Nederlands herenteam heeft een lange World Cup geschiedenis. Slechts één keer was het team niet aanwezig tijdens een WK. In 1985 bleek het financieel niet haalbaar om de reis naar Brisbane te maken.

De World Cup kende zijn eerste uitgave in 1977. De eerste jaren speelde Nederland een kleine rol tijdens dit toernooi. Daar kwam in 1993 verandering in. Roland Scholten pakte toen de wereldtitel in Las Vegas. Daarna kwam de Raymond van Barneveld periode. Maar liefst drie keer pakte hij de singles titel (1997, 1999 en 2003). In 2005 veroverde Dick van Dijk heel verrassend de titel in het Australische Perth. De laatste Nederlandse World Cup winnaar is Wesley Harms.

In de koppels haalde Nederland drie keer goud. In 2005 wonnen Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort. Twee jaar later wonnen Joey ten Berge en Mario Robbe verrassend in eigen land. In de finale waren de twee te sterk voor het Finse duo Kantele/ Niskala. In 2015 wisten Wesley Harms en Richard Veenstra deze titel op hun erelijst bij te schirjven.

In 2009 pakte Nederland de gouden plak op het teamevent. Frans Harmsen, Joey ten Berge, Willy van de Wiel en Daniel Brouwer deden dit voor Oranje.

Het overall klassement werd in 2005, 2007 en 2009 door het Nederlands team gewonnen.

Overall klasseringen Nederland (Heren)

Jaar Klassering Team
1977 14e Arthur Russell, Evert van Zanten, Hans Bronsgeest, Jilles Vermaat
1979 13e Alan Morley, Evert van Zanten, James Cox, Jilles Vermaat
1981 9e Hildebrand de Jonge, Rinus Daniels, Malcolm Nolan, Patrick McGorrigan
1983 7e Ellis Elsevijf, Leo de Oude, Pieter Kessels, Rick Daniels
1985 Niet deelgenomen
1987 21e Bert Vlaardingerbroek, Dick Pronk, Ellis Elsevijf, Ronald Wensveen
1989 9e Dirk-Jan Klaver, Jilles Vermaat, Ronald Wensveen, Roy Gokoel
1991 11e Bert Vlaardingerbroek, Dirk- Jan Klaver, Jeroen Samuels, Raymond van Barneveld
1993 3e Co Stompé, Jeroen Samuels, Raymond van Barneveld, Roland Scholten
1995 15e Bert Vlaardingerbroek, Jeroen Samuels, Raymond van Barneveld, Roland Scholten
1997 3e Co Stompé, Hessel Stok, Raymond van Barneveld, Roland Scholten
1999 3e Bert Vlaardingerbroek, Co Stompé, Frans Harmsen, Raymond van Barneveld
2001 4e Co Stompé, Marco Tak, Vincent van der Voort, Raymond van Barneveld
2003 2e Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Co Stompé, Albertino Essers
2005 1e Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Dick van Dijk, Niels de Ruiter
2007 1e Co Stompé, Mario Robbe, Niels de Ruiter, Joey ten Berge
2009 1e Frans Harmsen, Joey ten Berge, Willy van de Wiel, Daniel Brouwer
2011 10e Jan Dekker, Joey ten Berge, Ron Meulenkamp, Salmon Renyaan
2013 6e Benito van de Pas, Remco van Eijden, Rick Hofstra, Wesley Harms
2015 4e Jeffrey Sparidaans, Richard Veenstra, Wesley Harms, Danny Noppert

Bron: NDBDarts.nl

Tags: | | | |

Schrijver: Pieter Verbeek