Het Nederlands jeugdteam heeft op de WDF Europe Cup Youth zes medailles gewonnen. Zij keren met drie gouden en drie bronzen plakken naar huis.

De finaledag

Na de goede resultaten van de eerste dagen hebben de Nederlandse boy’s en girls zich een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de finaledag. Echter worden de prijzen natuurlijk pas verdeeld op de laatste dag, dus we moesten weer vol aan de bak! Zaterdag mogen eerst Layla en Lerena aantreden in de halve finale van de koppels bij de meisjes. Levy en Ricardo spelen gelijktijdig hun halve finale tegen.

Halve finale dames koppels
Lerana en Layla begonnen uitstekende aan de wedstrijd. Tegen de sterke Engelse dames kwamen ze 1 – 0 voor en wonnen ze hun eigen leg. Engeland rechtte de rug in de twee leg en wonnen ook de leg die ze zelf mochten beginnen. In de derde leg was het dus weer de beurt aan Nederland. Onze oranje leeuwinnen bezweken natuurlijk niet onder de druk en wonnen wederom hun eigen leg. Met de druk vol op de Engelse dames, want als Nederland deze leg zou winnen was het over voor Engeland, waren het de Engelse dames die de triples achter elkaar wisten te raken en de stand weer gelijk brachten op 2 – 2.

Nederland wist de bull te raken, echter was dit ook exact wat de Engelse deden. Opnieuw bullen dus, ditmaal gooide Engeland wederom de bull en zat Nederland er net buiten. Net als de voorgaande 4 legs, ging ook ditmaal de leg met de darts mee. Het was dus Engeland die in een zeer goede wedstrijd Nederland net uit de finale wist te houden. Natuurlijk is het jammer en waren we dicht bij de finale. We mogen echter trost zijn op de prestatie en het niveau van onze oranje leeuwinnen! De eerst bronze plak was een feit.In de andere halve finale was waren het de Turkse dames die overtuigend wonnen van Ierland.

Halve finale jongens koppels
Levy en Ricardo mochten het opnemen tegen Schotland. Net als bij onze dames was ook deze partij van zeer goed niveau. In de eerste leg miste Nederland helaas 3 darts om direct te breken. De Schotten gooiden vervolgens direct de dubbel. De volgende 3 legs werden eenvoudig gewonnen door het team dat de leg mocht beginnen. Ook in deze wedstrijd was de spanning dus om te snijden en moest de laatste leg de beslissing brengen. Nederland wist nog wel de bull te winnen, het waren echter de Schotten de erg veel triples raakten in de laatste leg. Met Nederland wachtend op 96, waren het de Schotten de laatste dubbel wisten te raken en doorgingen naar de finale. Het was close, maar de bronze plek is mooi resultaat! Klasse mannen!

Halve finale jongens team 
Direct na de nipte nederlagen van onze twee koppels, moest Jurjen aantreden in zijn halve finale tegen Brandon Nicoll uit Schotland. Deze wedstrijd ging over best off 3 sets best off 3 legs. In de 1e set wonnen beide jongens hun eigen leg. De 3e en beslissende moest dus de beslissing brengen. Tegen de darts in was het Jurjen die in een perfecte leg de 1e set winst te winnen. In de 2e set draaide Jurjen het gaspedaal volledig open. Met vele scores van boven de 100 won Jurjen de 1e leg van de 2e set. Brandon gaf echter niet op en gooide in de tweede leg van de eerste 4 beurten drie scores van boven de honderd en stond te wachten op een dubbel. Jurjen was echt volledig los en gooide een 92 finish op de bull voor een 12 darter en wedstrijd. WAT EEN KLASSE! Debuteren voor Nederland op een EK of WK en direct een finale plaats in het single toernooi. We zijn nu al trost op je en we gaan ervoor in de finale.

Halve finale jongens team

Direct na de spannende en uitmuntende wedstrijd van Jurjen moesten de jongens aantreden in de halve finales van het teamtoernooi. Er was dus geen tijd om de hartslag te laten zakken. Onze oranje leeuwen, waren vol passie en strijdlust en hadden zin in de wedstrijd. Nadat de eerste 3 legs met de darts mee waren gegaan en Nederland een 2 – 1 voorsprong had genomen, was het Nederland die Wales in de 4e leg wist te breken. Dat Wales echter een tegenstander was om rekening mee te houden lieten ze direct blijken want in de 5e leg brak Wales Nederland gelijk terug. De volgende legs gingen gewoon weer gelijk op waardoor de stand na 8 legs 5 – 3 voor Nederland was. Nederland dreigde vervolgens een beslissend gaatje te slaan door een 6 – 3 voorsprong te pakken. Dat was het taaie ploeg was, wisten we al, en dat bleek ook ditmaal, want Wales vocht zich helemaal terug in de wedstrijd tot 6 -5. Nederland bleef echter koel en met een 14 en 15 darter op rij namen de oranje leeuwen een beslissende 8 – 5 voorsprong. Daar Wales al tweemaal terug was gekomen in de wedstrijd wilden de Nederlanders het gelijk afmaken. En dit lukte! Nederland pakte de 14e leg en won de halve finale met 9 – 5. Klasse mannen, op naar de finale!

Overall Klassement
Bij de meiden worde beide finales gespeeld door de thuis spelende Turkse dames tegen Engeland. Lerena Rietbergen en Layla Brussel wisten echter gedurende het hele toernooi op alle dagen constant goed te presteren. Hierdoor hebben onze oranje leeuwinnen de bronzen plak in de wacht gesleept in het overall-klassement bij de meiden. Een geweldige prestatie en met daarnaast nog een bronzen plak in het koppeltoernooi en twee kwartfinale plaatsen in het single toernooi is het toernooi bij de meiden meer dan geslaagd. Well done.

Jongens singlefinale
Dit verslag kun je hier teruglezen.

Jongens teamfinale
Na de geweldige finale van Jurjen mochten de jongens aantreden in de laatste finale van dit EK, de finale van het teamtoernooi bij de jongens, de kraker Nederland – Engeland. Ricardo mocht de wedstrijd openen tegen Jack en miste in de eerste leg een 137. De Engelsen profiteerden hier direct van en namen een 0 – 1 voorsprong. De tweede leg mocht onze ervaren man gooien. Levy, die tijdens dit EK met al zijn ervaring al onze debutanten met raad en daad bij stond en ze hielp waar mogelijk, mocht het opnemen tegen Keelan. Levy gooide een constante leg met goede scores en een mooie finish, 1 – 1. In de derde leg nam Marcel het op tegen Brad. Met o.a. een 180 score wist Marcel de voorsprong voor Nederland te pakken, 2 – 1.

In de 4e leg mocht de kersverse Europees Kampioen Jurjen aantreden tegen Alex. Met een 108 finish en een 14 darter vergrote hij de voorsprong voor Nederland naar 3 – 1. In de vijfde leg was het Ricardo, die helaas een paar dubbels mistte tegen Keelan. Keelan gooide de dubbel wel en bracht Engeland terug tot 3 – 2.

Vastbesloten om de voorsprong weer terug te brengen op 2 legs stapte Marcel naar oche. Met een constante leg wist hij de stand op 4 – 2 te brengen. In de 7e leg gooide Levy een sterke leg, maar het was zijn tegenstander Alex die de leg mocht beginnen en op het nipperte wist te winnen met een mooie 99 finish. Engeland zat Nederland weer op de hielen, maar juist op dat moment mocht Jurjen aantreden tegen Brad. Hij opende de leg met een 180 score en bracht de stand op 5 – 3 voor Nederland.

We waren nu wel over de helft, maar de spanning zat er nog goed in, want Engeland bood goed partij en vocht zich steeds terug de wedstrijd in. In de 9e wist Marcel hier echter een stokje voor te steken. Hij won tegen de darts in van Alex en bracht de stand op 6 -3 voor Nederland, het gaatje was geslagen. Levy mocht nu wel zelf de leg beginnen tegen Alex en met prima scores gaf hij zijn tegenstander geen kans. We waren nu wel heel dichtbij het verdedigen van de titel, maar het is natuurlijk nog niet gespeeld totdat de dikke dame zingt…

De Engelse jongens rechtten nog een andermaal hun rug om terug te vechten. En dat lukte. In de 11e leg was het namelijk Keelan, die als eerste in de finale een leg wist te winnen van Jurjen en in de 12 leg was het Brad die van Ricardo won.

In een oogwenk was de voorsprong bijna verdwenen en de stand weer 7-5. Jurjen herstelde zich echter ijzersterk van zijn slippertje in de vorige leg en won de 13e leg overtuigend met een 90 finish. 8 – 5 was de stand,  Nederland had nog 1 leg nodig. Direct in de eerste poging was het raak. Het was namelijk Marcel die met een ijzersterke leg van Keelan wist te winnen. Zelfs een 180 score van Keelan was niet genoeg om Engeland in de wedstrijd te houden. Nederland won met 9 – 5 en verdedigde met succes hun titel.

Een goede teamspirit en klasse darts zorgden ervoor dat Nederland in overall-klassement uiteindelijk alle andere landen ruim de baas was. Met maar liefst 133 punten lieten ze de nummer 2 Ierland (110 punten) en de nummer 3 Engeland (96 punten) ruimschoots achter zich en was de derde gouden plak een feit. Tijdens dit EK behaalde Nederland dus maar liefst  3 gouden plakken en in totaal 6 podiumplaatsen.

Jongens singles – goud Jurjen van der Velde
Jongens koppels – brons Levy Frauenfelder en Ricardo van der Vloed
Meisjes koppes – brons Layla Brussel en Lerena Rietbergen
Jongens team – goud Marcel Blus, Levy Frauenfelder, Ricardo van der Vloed en Jurjen van der Velde
Meisjes overall – brons  Layla Brussel en Lerena Rietbergen
Jongens overall – goud Marcel Blus, Levy Frauenfelder, Ricardo van der Vloed en Jurjen van der Velde

Bron: NDBDarts.nl

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek