Zaterdag was de dag waarop er weer een stukje darts historie werd geschreven. In Oostende stond het allereerste WK voor paradarters op het programma.

Nederland was tijdens het WK voor paradarters vertegenwoordigd met een ijzersterk team. Namens Nederland kwamen Arie van der Rassel, Michelovic van Velzen, Kees van Wielink en Anton van Hemert in actie.

Na een enthousiaste teambespreking vroeg in de ochtend, met het motto één team één missie, stond om 9.30 de openingsceremonie op het programma en stonden de mannen te popelen om de pijlen richting het bord te gooien. Ondanks het vroege tijdstip was Nederland van meet af aan messcherp en werd er met vertrouwen uitgekeken naar de eerste wedstrijden. Nederland was geloot in de loodzware poule B, samen met Zuid-Afrika en het ijzersterke Engeland A. Zuid-Afrika was niet te onderschatten en stond aan de oche met vier geweldige talenten en Engeland werd vertegenwoordigd door vier ijzersterke spelers met ruime ervaring.

Nederland vs Zuid-Afrika
Nederland begon scherp aan de wedstrijd, maar dat kon ook zeker gezegd worden van Zuid-Afrika. In een oogwenk stonden de Zuid-Afrikanen met 0-2 voor. Nederland was wakker en vocht zich terug. Eindstand 9-2.

Engeland vs Nederland
In de tweede wedstrijd trad Nederland aan tegen Engeland A. De oranje leeuwen trokken de goede lijn uit de vorige wedstrijd door. Echter was het Engeland die iets scherper was op de dubbels. Nederland moest de overwinning hierdoor laten aan de Engelsen: 9-3. Ondanks dat de uitslag anders doet vermoeden, was het in deze wedstrijd elke leg zeer spannend.

Met een mooie overwinning op Zuid-Afrika en het verlies van Engeland plaatste Nederland zich met een positief legsaldo als tweede voor de kwartfinales. Hierdoor wisten ze wel dat we het op moesten nemen tegen groepwinnaar team Rest of the World. Dit team werd vertegenwoordigd door twee Amerikanen, een Nieuw-Zeelander en een speler van de Ilse of Man.

Nederland vs The rest of the World  (kwartfinale)
De mannen begonnen nu voor het eerst gespannen aan de wedstrijd. Maar het vertrouwen en de vechtlust was er zeker. De eerste twee legs werden, netjes verdeeld tussen beide teams. Hierna plaatste Nederland de beslissende break en nam het een 3 -1 voorsprong. Ondanks dat beide teams niets voor elkaar onderdeden, gaf Nederland deze voorsprong nooit meer weg. Alle 16 legs waren nodig, maar nadat Nederland de voorsprong genomen had, werden alle legs eerlijk verdeeld: 9-7 voor Nederland.

Wales vs Nederland (halve Finale)
Na een ware thriller in de kwartfinale had de paradarters vijf minuten om zich voor te bereiden op de halve finale. Terwijl bij onze mannen de tank met energie langzaam leeg was gelopen, was team Wales ijzersterk. Het spel van Wales was steady en van zeer hoog niveau, daarnaast hadden ze nog genoeg energie over na hun ruime overwinning in de kwartfinale. De Nederlanders vochten voor wat ze waard waren en gaven nooit op, maar moesten hun meerdere erkennen in Wales: 9-1.

Echter stond Nederland na deze geweldige dag darts niet met lege handen. Op het allereerste WK paradarts ooit, werd een prachtige derde plaats behaald.

Bron: NDBDarts.nl

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek