Van 7 tot en met 12 oktober zal in Cluj-Napoca in Roemenië de WDF World Cup 2019 plaatsvinden, het grootste en meest prestigieuze toernooi van de wereldbond en voor het Nederlands team.

In de aanloop naar de WDF World Cup 2019 heeft de technische staf gekozen voor de volgende teams:

Meisjes: Rosanne van der Velde & Lerena Rietbergen.
Jongens: Jurjen van der Velde & Luke van der Kwast.
Dames: Anca Zijlstra, Vanessa Zuidema, Anita van der Velden & Marjolein Noijens.
Heren: Martijn Kleermaker, Jeffrey Sparidaans, Chris Landman & Luc Peters.

Bij de meisjes lag het selecteren van Rosanne en Lerena voor de hand. Zij werden de nummers één en twee van de NDB ranking en speelden een verdienstelijk EK jeugd in Turkije. Ook bij de jongens worden de nummers één en twee van de NDB ranking afgevaardigd naar het WK. Jurjen en Luke speelden daarnaast een ijzersterk EK jeugd en wisten samen de Europese koppeltitel te pakken.

Bij de dames geen Aileen de Graaf en Sharon Prins in actie. Beide dames gaven eerder aan niet meer voor het Nederlands team in actie te kunnen komen. Ondanks het missen van deze ervaren dames wordt er een sterk team afgevaardigd naar Roemenië. Anca won in juni het kwalificatietoernooi voor de selectie en is al jaren een vaste waarde in het Nederlands team.

Ook Vanessa loopt al wat jaartjes mee en speelde in 2017 de World Cup en in 2018 de Europe Cup. Ze zat nog niet in de huidige selectie, maar wordt door de technische staf per direct toegevoegd. Marjolein maakte in seizoen 2017-2018 ook al deel uit van de Nederlandse selectie. In dat seizoen won ze met het Nederlands damesteam de het 4 Nations Tournament in eigen land. Anita is debutante in het team van bondscoach Karin ten Kate. Zij dankt haar plaats aan een geweldig NDB Rankingseizoen waarin ze twee keer de finale haalde en gedeeld tweede werd op de eindranking.

Bij de heren zijn drie van de vijf Nederlanders geselecteerd die in juni zo succesvol waren tijdens de Six Nations Cup in Assen. Martijn, Jeffrey en Chris zijn ook komend seizoen onderdeel van de Nederlandse selectie door in de top zes van de ranking te eindigen. Het Nederlands herenteam wordt compleet gemaakt met Luc Peters die zijn debuut gaat maken. Luc speelde een prachtig rankingseizoen waarbij hij de laatste ranking op zijn naam schreef en uiteindelijk derde werd op de eindranking.

De WDF World Cup gaat dus van 7 t/m 12 oktober gespeeld worden in Roemenië. Per land komen 4 heren, 4 dames, 2 jongens en 2 meisjes in actie. De heren en dames spelen een teamtoernooi, koppeltoernooi en singletoernooi. De jeugd speelt singles, koppels en mix-koppels. Binnen elke categorie (dames, heren, jeugd) zijn punten te verdienen in de strijd voor de overalltitels, per onderdeel zijn tevens medailles te verdienen.

De allereerste editie van de WDF World Cup vond plaats in 1977 in Londen. De overalltitel bij de heren werd driemaal gewonnen door Nederland (2005-2007-2009), de jeugd won vier keer, waaronder de laatste twee edities (2005-2007-2015-2017). De dames werden tweemaal wereldkampioen (2001 & 2017) en zijn in Roemenië dus, net als de jeugd, titelverdediger. Maar liefst elf Nederlanders wisten over al die jaren wereldkampioen singles te worden.

Bron: NDBDarts.nl

Tags:

Author: Pieter Verbeek