Vijf Nederlanders krijgen een beschermde status wanneer aankomend weekend de laatste twee Pro Tour-toernooien van het seizoen op het programma staan.

In Barnsley wordt Players Championship 21 en 22 gespeeld. Dit zijn de laatste twee toernooien die meetellen voor de kwalificatielijst voor de Players Championship Finals. Ook kan daarna het deelnemersveld voor het WK Darts grotendeels ingevuld worden. De top-32 van de geschoonde Pro Tour Order of Merit (zonder top-32 reguliere wereldranglijst, red.) plaatst zich namelijk voor het belangrijkste toernooi van het jaar.

Michael van Gerwen steekt met kop en schouders boven de rest uit op de Pro Tour. De 29-jarige Brabander heeft dit jaar 274.500 pond verdiend op dit circuit, nummer twee Ian White heeft ‘slechts’ 103.750 pond.

Danny Noppert is op plek negentien de tweede Nederlander met 48.000 pond. Voor de Fries staat er nog iets extra’s op het spel komend weekend. De top-16 van de Pro Tour-ranking is namelijk automatisch geplaatst voor de eerste Euro Tour-toernooien van 2019.

Jermaine Wattimena (23), Jeffrey de Zwaan (26) en Jelle Klaasen (30) zijn de andere drie Nederlanders in de top-32 van de Pro Tour Order of Merit. Kim Huybrechts staat momenteel op de 32ste plaats van deze ranglijst. De Belg begon het seizoen als nummer tien, maar is door mindere resultaten op de vloertoernooien flink gezakt op de vloerranking.

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek