Het nieuwe NDB Rankingseizoen gaat volgende week zondag beginnen. Dan staat de ‘Open Stedendriehoek’ in de Hanzehal in Zutphen op het programma.

Darts Vereniging Stedendriehoek (DVS) gaat er samen met de NDB voor zorgen dat het weer een hele leuke, gezellige en sportieve dag gaat worden. We hopen natuurlijk weer erg veel darters te mogen begroeten op de eerste NDB Ranking van dit seizoen. De online inschrijving voor de heren A en dames is al enkele weken open. Klik hier voor dat eerder verschenen bericht en om je direct in te schrijven.

Hieronder belangrijke informatie over het NDB Rankingseizoen:

De agenda voor het seizoen 2019-2020: 

 1. Open Stedendriehoek | 15 september 2019 | DVS
  Hanzehal, Fanny Blankers-Koenweg 2, 7203 AA Zutphen
 2. Open Midden Nederland | 3 november 2019 | DBMN
  Health Centre Hoenderdaal, Hoendersteeg 7, 3972 NA Driebergen-Rijsenburg
 3. Open Rivierenland | 1 december 2019 | RDB
  Sportcentrum Arcus, Campuslaan 14, 6602 HX Wijchen
 4. Open Rotterdam | 19 januari 2020 | NDB
  Sportcentrum Vlaardingen, Zwanensingel 9, 3136 GZ Vlaardingen
 5. Open Peelland | 1 maart 2020 | PDB
  Sporthal D’n Ekker, Muzenlaan 2a, 5741 NS Beek en Donk
 6. NK Darts | 26 april 2020 | NDB
  De Veluwehal, Nieuwe Markt 6, 3771 CB Barneveld

Aanvangstijden:
– De locaties gaan uiterlijk om 10.00 uur open.
– De jeugd (meisjes, aspiranten, junioren) kan zich tot 11.00 uur inschrijven. De toernooien beginnen +/- 11.15 uur.
– De paradarters en specials kunnen zich tot 11.30 uur inschrijven. De toernooien beginnen +/- 11.45 uur.
– De Heren B kunnen zich tot 12.30 uur inschrijven. Dit toernooi begint +/- 13.00 uur.
– De Heren A en dames kunnen zich uitsluitend online inschrijven. De toernooien beginnen +/- 13.00 uur.

Prijzengeld:
De prijzengeldverdeling voor de verschillende categorieën vindt u hier.
Tijdens het NK Darts zal er meer prijzengeld te verdienen zijn dan tijdens een gewone ranking.
En aan het einde van het seizoen ligt er vervolgens nog prijzengeld klaar voor alle rankingkampioenen.

Legitimatiecontrole:
Zoals altijd op het eerste toernooi van het NDB Rankingcircuit is er weer een legitimatiecontrole. Zorg dus dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Dit geldt voor iedereen met uitzondering van de Heren B, de aspiranten en de meisjes onder de 14 jaar.

Nieuwe reglement:
Het nieuwe NDB Rankingreglement is hier te vinden. De twee belangrijkste wijzigingen zijn:
– Zoals al eerder bekend gaan we terug van acht naar zes rankings.
– De te behalen punten zijn niet meer op basis van aantal deelnemers, maar hebben een vaste staffel. De precieze verdeling is te vinden in het reglement. Tijdens het afsluitende NK zijn meer punten en meer prijzengeld te verdienen dan op de overige rankingtoernooien.
– Om in aanmerking te komen voor meer punten dan alleen het aanwezigheisdpunt, dient een speler minimaal één wedstrijd gewonnen te hebben. Een FW / Bye vanwege de afwezigheid van een speler telt in deze niet als gewonnen wedstrijd.

Verschillende toernooien:
Zoals gebruikelijk worden er weer toernooien georganiseerd voor verschillende categorieën. Zo spelen de heren twee verschillende toernooien (heren A en heren B, afhankelijk van niveau) en komen de categorieën dames, junioren, meisjes, aspiranten, paradarts en specials ook weer in actie.

Heren A of Heren B:
Aan het begin van dit rankingseizoen leggen we u graag nogmaals het verschil uit tussen categorie Heren A en Heren B. Om beter in te kunnen spelen op het niveau van verschillende darters, en het dus voor iedereen leuker te maken, zal er tijdens de NDB Rankings onderscheid worden gemaakt op basis van niveau. Beide categorieën kennen een eigen prijzenverdeling en speelformat. Zo zal er in de Heren A categorie best of 7 worden gespeeld en speelt men in de heren B categorie altijd meerdere wedstrijden. Niet alle spelers kunnen meedoen aan de heren B categorie. De criteria vindt u op de NDB Rankingpagina. De ranking van de Heren A categorie zal aan het einde van het seizoen bepalend zijn voor het vormen van de Nederlandse selectie.

Moet ik lid zijn van de NDB:
Om deel te nemen aan de NDB rankings hoef je geen lid te zijn van een aangesloten lidorganisatie van de NDB. Als je in aanmerking wilt komen voor Rankingpunten voor heren A, dames of jeugd, dan dien je wel lid te zijn en zal men een NDB nummer moeten aanvragen. Dit kan bij de wedstrijdtafel op het evenement. Een nummer kan alleen aangevraagd worden als je het lidnummer van de eigen lidorganisatie bij de hand hebt.

Een uitzondering op het bovenstaande zijn heren B spelers, paradarters en specials. Zij hoeven geen lid te zijn van een aangesloten lidorganisatie van de NDB om een NDB-nummer aan te vragen. Met dit NDB nummer kan men alleen punten verdienen voor de ranking van de heren B, paradarts of speicals en niet voor de ranking van de heren A, dames of jeugd.

Wie mag er allemaal deelnemen aan het NDB Rankingseizoen:
Als men wil deelnemen aan het NDB Ranking Circuit kan dat alleen als de speler gerechtigd is om voor de Nederlands selectie uit te kunnen komen en dus in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit. Bovenstaande geldt niet voor deelnemers aan de Heren B ranking, wel voor alle overige categorieën. Tevens mogen spelers niet in het bezit zijn van een PDC tourcard.

Specials:
Voor het eerst zal er tijdens iedere ranking een toernooi zijn voor de specials. Het inschrijfgeld zal standaard €5,00 bedragen en er is tevens een vaste prijzengeldverdeling. Ook wordt er weer een officiële ranking bijgehouden voor deze categorie.

Niet schrijven betekent zwarte lijst en geen rankingpunten & geen prijzengeld:
Indien men een knock-out wedstrijd verliest dient men tijdens de volgende wedstrijd op de betreffende baan te schrijven. Wanneer er een speler/speelster ontbreekt als schrijver op een wedstrijdbaan dient dit gemeld te worden bij de wedstrijdtafel. De naam van de betreffende schrijver wordt één maal omgeroepen. Als na 3 minuten, na controle van de toernooicommissie, de ontbrekende schrijver nog steeds niet bij de wedstrijdbaan is verschenen, wordt de naam van de betreffende persoon genoteerd.

Een lijst van deze personen is in beheer van de NDB en een persoon blijft twee jaar op de lijst staan. De lijst is ook te vinden op onze NDB Rankingpagina. Als een persoon die op de lijst staat binnen deze twee jaar wederom niet schrijft, volgt een uitsluiting voor de komende vijf NDB Rankingtoernooien. Na de twee jaar of na een schorsing begint de betreffende speler met een schone lei. Tevens ontvangt deze speler geen prijzengeld en geen ranking punten.

Dispensatie:
Er zijn vernieuwde regels omtrent dispensatie. Jeugdspelers dienen tegenwoordig voor het seizoen te bepalen in welke categorie zij het gehele seizoen willen spelen. Meer informatie vind je hier.

Bron: NDBDarts.nl

Tags:

Author: Pieter Verbeek