Van 9 tot en met 17 november staat de dertiende editie van de Grand Slam of Darts op het programma. Dartsnieuws blikt terug op de top vijf meest bijzondere wedstrijden in de geschiedenis van het prestigieuze toernooi.

Tot deze top vijf behoort onder meer de Nederlandse finale tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld op de Grand Slam of Darts in 2012. Maar allereerst aandacht voor twee andere bijzondere duels.

5. James Wade v Andy Hamilton (2009, groepsfase)

James Wade won in 2009 na een zeer spannende nine-dart shootout van Andy Hamilton. Het was slechts de tweede shootout in de geschiedenis van de Grand Slam of Darts.

Eerder op die avond stonden de twee Engelsen tegenover elkaar voor een groepsduel. Die werd met 5-3 gewonnen door The Hammer, die daardoor op hetzelfde puntenaantal en legsaldo als The Machine kwam.

Dat betekende dat zij elkaar nog eens tegenkwamen, om te bepalen wie met poulegenoot Robert Thornton naar de knock-outfase mocht. Na zes van de negen shootout-pijlen was er slechts vier punten verschil tussen Hamilton en Wade. Laatstgenoemde wierp vervolgens een 180-score om ten koste van Hamilton naar de laatste zestien te mogen.

4. Gerwyn Price v Gary Anderson (2018, finale)

Gary Anderson en Gerwyn Price staan niet te boek als vrienden en zullen dat na de finale van de Grand Slam of Darts in 2018 waarschijnlijk nooit worden.

In een zeer verhitte finale kregen Price en Anderson het meerdere malen met elkaar aan de stok. De Schot ergerde zich aan het vele gejuich van de Welshman en gaf The Iceman zelfs een duw toen hij helemaal klaar was met het gedrag van zijn opponent.

Nadat Price zijn matchdart had benut en zijn eindzege uitgebreid vierde, verdween The Flying Scotsman snel van het podium. Even leek het erop dat Anderson verstek zou geven voor de prijsuitreiking, maar uiteindelijk kwam de tweevoudig wereldkampioen met tegenzin opdagen.

3. Raymond van Barneveld v Michael van Gerwen (2012, finale)

Raymond van Barneveld wist in 2012 de Grand Slam of Darts op zijn naam te schrijven. Een groots moment voor de Hagenaar, die in de vijf jaren daarvoor geen major wist te winnen. Zijn laatste triomf was op de Las Vegas Desert Classic in 2007, waarna tweemaal de finale van de World Grand Prix verloren werd. Ook de eindstrijd van de World Matchplay in 2010 was niet aan Barney besteed.

In een epische finale kwam Van Barneveld al snel op een 6-2 voorsprong na finishes vanaf 101 en 134. Van Gerwen keerde echter terug tot 12-11, nadat hij zijn vierde 170 finish van het toernooi had gegooid.

De Vlijmenaar slaagde er echter niet in om het gat definitief te dichten. Van Barneveld behield de voorsprong en versloeg zijn landgenoot met 16-14 na een 11-darter in de dertigste leg.

2. Scott Waites v James Wade (2010, finale)

Scott Waites kroonde zich in 2010 tot eerste – en voorlopig enige – BDO-winnaar van de Grand Slam of Darts. De Engelsman versloeg James Wade met 16-12 na een opmerkelijk scoreverloop.

De eerste acht legs van de finale gingen namelijk allemaal naar Wade, die daardoor op cruise-control richting de titel leek te gaan. Maar dat gebeurde niet…

Waites vocht zich terug en maakte in de 22ste leg gelijk met een 121 finish. Scotty 2 Hotty nam vervolgens meteen afstand van zijn tegenstander en pakte een 14-11 voorsprong.

Een 70 finish in de 26ste leg zorgde er nog voor dat Wade terugkeerde tot 12-14, maar het kwaad was al geschied. Waites bemachtigde nog eens twee legs en veroverde de titel in Wolverhampton.

1. Phil Taylor v Adrian Lewis (2013, halve finale)

De halve finale van de Grand Slam of Darts 2013 tussen Adrian Lewis en Phil Taylor wordt genoemd als één van de beste dartswedstrijden ooit.

Lewis gooide achttien 180-scores en een gemiddelde van 110.99, maar vond zichzelf aan de verkeerde stand van de score terug. De zege ging naar Taylor, die een moyenne van 109.76 punten per beurt wierp.

In de gehele partij werden liefst 32 maximale scores gegooid. Taylor won het duel met 16-9 en versloeg vervolgens Robert Thornton in de finale.

Tags:

Author: Pieter Verbeek