Aankomend weekend begint de twaalfde editie van de Grand Slam of Darts. In aanloop naar dit toernooi blikt de PDC terug op een aantal mooie momenten uit de historie van dit prachtige evenement.

De PDC vroeg fans om hun mooiste herinneringen aan de Grand Slam of Darts op te sturen. Aan de hand van deze selectie, heeft de profbond een top-6 gemaakt.

Barney maakt einde aan periode zonder prijzen

Raymond van Barneveld wist in 2012 de Grand Slam of Darts op zijn naam te schrijven. Een groots moment voor de Hagenaar, die in de vijf jaren daarvoor geen major wist te winnen. Zijn laatste triomf was op de Las Vegas Desert Classic in 2007, waarna tweemaal de finale van de World Grand Prix verloren werd. Ook de eindstrijd van de World Matchplay in 2010 was niet aan ‘Barney’ besteed.

Met een overwinning op landgenoot Michael van Gerwen (16-14) in de finale, kon Van Barneveld eindelijk weer een hoofdprijs toevoegen aan zijn erelijst. De Nederlandse dartspionier won twee jaar later voor het eerst de Premier League Darts en geldt nog altijd als één van de toppers in het hedendaagse darten.

Beste wedstrijd ooit?

Praat je over de Grand Slam of Darts 2013, dan denk je bijna automatisch terug aan de legendarische partij tussen Phil Taylor en Adrian Lewis. Deze partij wordt door velen gezien als de beste dartswedstrijd aller tijden. Taylor gooide gemiddeld 111, Lewis deed daar met 110 weinig voor onder.

De 180’ers vielen als rijpe appeltjes uit de boom tijdens dit duel. Vooral ‘Jackpot’ wist de maximale score veelvuldig te vinden en kwam zelfs 8-7 voor. Na de pauze was Lewis echter niet opgewassen tegen de masterclass van ‘The Power’. Taylor pakte negen van de tien daaropvolgende legs en zegevierde met 16-9.

Adams maakt debuut op Grand Slam

In 2015 maakte Martin Adams zijn debuut op de Grand Slam of Darts. ‘Wolfie’ had in het verleden diverse uitnodigingen afgeslagen, maar op speciaal verzoek van de BDO besloot Adams alsnog naar Wolverhampton af te reizen. Bij zijn eerste opwachting werd Ian White met een gemiddelde van bijna 105 verslagen.

Met een onvoorwaardelijke glimlach op zijn gezicht, wist de drievoudig Lakeside-kampioen ook van Jelle Klaasen en Steve Beaton te winnen. Bij de laatste zestien kwam er een einde aan het avontuur: Kim Huybrechts klopte de Engelsman met 10-9.

Van Gerwen maakt collectie compleet

De Grand Slam of Darts was de enige ontbrekende prijs op de erelijst van Michael van Gerwen. Daar kwam in 2015 een einde aan, nadat hij Phil Taylor versloeg in de finale met 16-13. Sindsdien heeft ‘Mighty Mike’ ook niet meer verloren in Wolverhampton. Ook in 2016 en 2017 was Van Gerwen namelijk de beste na overwinningen op James Wade en Peter Wright.

Waites maakt magistrale comeback

Scott Waites is nog altijd de enige BDO-speler die de Grand Slam heeft gewonnen. Daar moest ‘Scotty 2 Hotty’ flink voor knokken, want hij produceerde één van de meest legendarische comebacks ooit op het dartspodium.

In de finale stond Waites tegenover James Wade, die uit de startblokken schoot. ‘The Machine’ nam een 8-0 voorsprong, maar zakte vervolgens als een kaartenhuis in elkaar. Waites pakte het initiatief razendsnel over en trok de eindstrijd met 16-12 naar zich toe.

Drie negendarters

In de 11-jarige historie van de Grand Slam zijn er drie negendarters gegooid. James Wade, toen nog bekend met de bijnaam 009, wierp de eerste perfecte leg in 2008. De Engelsman verloor zijn duel wel met 10-8 van Gary Anderson.

Kim Huybrechts tekende aan voor de tweede negendarter. De Belg zorgde voor perfectie in zijn kwartfinale tegen Michael van Gerwen in 2014. Huybrechts zorgde voor een daverende verrassing door deze wedstrijd met 16-10 te winnen.

‘The Hurricane’ verloor vervolgens in de halve finale van Dave Chisnall. ‘Chizzy’ is toevalligerwijs de derde speler die een negendarter heeft gegooid in Wolverhampton. Deze werd geworpen tijdens de poulefase van de Grand Slam of Darts 2015 tegen Peter Wright.

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek