Een PDC-rankingfinale halen is één, maar hem daadwerkelijk winnen is een tweede. Premium Dart Data onderzocht welke spelers het vaakst een finale verloren.

Hierbij werd enkel gekeken naar toernooien waarbij het gewonnen prijzengeld meetelde voor de wereldranglijst. Toernooien als de Premier League Darts en de Masters tellen dus niet mee. Een PDC-rankingfinale op bijvoorbeeld de Pro Tour, Euro Tour of het WK Darts wel.

Als je puur kijkt naar de aantallen. Dan heeft James Wade het vaakst een tweede plek bemachtigd. ‘The Machine’ verloor 37 van zijn 65 rankingfinales, een verliespercentage van 57 procent.

In procenten verloren spelers als Peter Wright en Adrian Lewis iets vaker een finale. ‘Jackpot’ moest zijn verlies nemen in 29 van zijn 49 rankingfinales, Wright in 28 uit 48 finales. Hun verliespercentages liggen op respectievelijk 59 en 58 procent.

Terry Jenkins en Andy Hamilton spannen de kroon met verliespercentages van 73 en 82 procent in rankingfinales. Hamilton won slechts drie van zijn zeventien PDC-rankingfinales, Jenkins zegevierde bij zeven van zijn 26 pogingen.

Phil Taylor en Michael van Gerwen waren het vaakst succesvol in finales. Taylor verloor slechts 27 van zijn 158 rankingfinales, wat neerkomt op een verliespercentage van slechts zeventien procent. Van Gerwen zit daar slechts één procentpunt onder met 21 nederlagen in 118 rankingfinales.

Gary Anderson (60 procent), Raymond van Barneveld (59 procent) en Simon Whitlock (53 procent) hebben net als Taylor en Van Gerwen meer rankingfinales gewonnen dan verloren.

 

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek