Vrouwendarts krijgen bij de PDC steeds meer voeten aan de grond, maar vooralsnog komt er geen damestour. Dat vertelde PDC-bestuurder Matt Porter in gesprek met de Darts Show podcast.

Fallon Sherrock schreef geschiedenis tijdens het WK Darts door als eerste vrouw een wedstrijd te winnen. Lisa Ashton wist als eerste dame ooit een Tour Card te winnen via de Q-School. Deze successen leidde tot discussie over de toekomst van het vrouwendarts bij de PDC. De bond neemt dit debat serieus, zo sprak Porter.

”We hebben veel gesprekken gevoerd. Zo wordt er geëvalueerd over de huidige situatie bij de BDO. In onze ogen heeft darts een unieke positie, waar mannen en vrouwen tegen elkaar kunnen spelen op een gelijkwaardig toplevel. Onder dat niveau moeten we mensen stimuleren om competitief bezig te zijn.”

”Het aantal deelnemers dat meedeed aan het WK-dameskwalificatietoernooi lag vorig jaar flink lager dan een jaar eerder. We moeten dus uitzoeken hoe we vrouwen meer vertrouwen kunnen geven dat zij ook wedstrijden kunnen winnen en zich comfortabeler voelen om zulke duels te spelen.”

Lange termijn

Porter is dan ook blij met de recente successen van Sherrock en Ashton. Dat moet volgens hem het fundament leggen voor een stabiele groei van het vrouwendarts.

”Het is een project voor de lange termijn. Zoiets lukt niet even snel. Wellicht is het iets voor de komende generatie. Wat Fallon en Lisa doen is fenomenaal en laat zien dat vrouwen ook van mannen kunnen winnen. Dat is iets waar we mee verder kunnen voor de toekomst.”

Of een damestour tot de mogelijkheden behoort? ”We hebben er zeker over gepraat, in een uitgebreid gesprek over wat wij voor het damesdarts kunnen doen. Maar voorlopig zijn we daar nog niet mee bezig.”

Tags:

Author: Pieter Verbeek