PDC en BDO zijn allebei dartsbonden en hebben dezelfde spelregels. Toch zijn de reglementen in beide bonden niet helemaal gelijk.

We beginnen bij het materiaal. Er zit immers een groot verschil in de toegestane lengte en gewicht van een pijl. Bij de PDC mag de pijl niet meer dan 40 gram wegen, de maximale lengte is 200 millimeter. Bij de BDO mag de pijl tien gram meer wegen en ook de maximale lengte is met 305 millimeter een stuk groter.

Voorafgaand aan elke wedstrijd krijgt iedere darter een aantal oefenpijlen. Bij de PDC krijg je er meestal negen, bij de BDO slechts zes.

Andere regels voor bull’n

Ook over het bullen voor de wedstrijd hebben beide bonden verschillende reglementen. Bij de PDC tellen alleen de single en dubbele bull mee, gooi je daar buiten dan telt dit sowieso niet mee. Bij de BDO tellen alle scores mee. Als je pijltje dichter bij de bull belandt dan je tegenstander, ook al gooi je bijvoorbeeld in de 18, dan mag jij als eerste aan de wedstrijd beginnen.

Tot slot is er ook nog een verschil in het aanwezig zijn bij je bord. Bij de PDC ligt de verantwoordelijkheid volledig bij de speler zelf om tijdig aan het bord te staan. Bij de BDO worden eerst een paar waarschuwingen omgeroepen.

Tags: ,

Author: Bram Coenen