PDC-baas Barry Hearn heeft zijn twijfels geuit over de houdbaarheid van de BDO op de lange termijn. Deze onzekerheid komt door het gebrek aan financiële mogelijkheden bij de British Darts Organisation.

Hearn deed deze uitspraken voordat bekend werd dat de BDO locaties heeft gevonden voor het BDO-wereldkampioenschap en de World Masters. Volgens de PDC-voorman wordt het erg moeilijk voor de concurrerende bond om spraakmakend te blijven, doordat ze, in vergelijking met de PDC, weinig prijzengeld uit te keren hebben.

”Vanuit een kwalitatief oogpunt kan je enkel de speler verslaan die je tegenkomt. De winnaar van elk BDO-toernooi is een goede winnaar, want deze persoon heeft van al zijn tegenstanders gewonnen”, zo begon Hearn.

”Maar ik heb twijfels over de toekomst van de BDO. Wij hebben de BDO nodig, voor de amateurtak van de sport. Er is geen twijfel over dat de amateurs bij de BDO spelers. De beste spelers zouden gek zijn als zij niet bij ons zouden willen spelen. We moeten afwachten wat de BDO de komende jaren nog kan bieden, zeker als je kijkt naar hun televisiecontracten en toernooien.”

”Het is erg lastig om spelers te motiveren wanneer je weinig prijzengeld geeft voor het bereiken van de laatste zestien of kwartfinale. Zij (BDO-spelers, red.) moeten ook aan genoeg geld komen voor levensonderhoud.”

Deur is altijd open

Hoewel de BDO een locatie heeft gevonden voor de drie belangrijkste toernooien bij de bond en een uitzenddeal heeft afgesloten met Eurosport, denkt Hearn dat ze daar op de langere termijn niets mee opschieten.

”Op de lange termijn heeft de BDO een probleem denk ik. Ze hebben geen geld en dat is een probleem. Hoe gaan ze iets wat nuttig is voor hun spelers financieren binnen het businessmodel?”

”Zij strijden niet tegen ons, ze zijn zelfs geen competitie voor ons. Dat is de rol van de BDO, daar moeten ze realistisch in zijn. Onze deur is altijd open om te helpen. De Grand Slam of Darts is daar een voorbeeld van. Wij geven acht plaatsen voor de beste spelers van de BDO en hebben geen enkele plannen om dat aantal te verminderen.”

Lawrence Lustig/PDC

PDC-voorzitter Barry Hearn. Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek