Na een jaar afwezigheid maakt Justin Pipe op donderdag 19 december zijn rentree op het WK Darts. The Force keert terug naar de plek waar hij twee edities geleden het middelpunt was van een hoop commotie.

De zogenaamde kuchgate was één van de meest besproken momenten tijdens het WK Darts 2018. Pipe werd ervan beschuldigd opzettelijk te hebben geprobeerd zijn tegenstander Bernie Smith af te leiden toen de Nieuw-Zeelander zijn matchdarts aan het gooien was.

Op camera was te zien dat de Engelsman een kuchgebaar maakte. Smith miste zij twee matchpijlen en Pipe won even later het duel. Het incident zorgde voor een storm van kritiek richting de darter uit Taunton en in zijn tweederondepartij tegen Phil Taylor werd hij voortdurend uitgefloten.

Foto: screenshot

Pesterij van de bovenste plank

In gesprek met Weekly Dartscast blikt Pipe voor het eerst terug op de veelbesproken gebeurtenis. De meervoudig major-halvefinalist gaf aan vooral woedend te zijn op de analyse van Wayne Mardle, die een vernietigend oordeel velde over zijn landgenoot na de wedstrijd.

”Wat Wayne Mardle op nationale televisie deed, was pesterij van de bovenste plank. Dat Sky Sports dit toeliet, was choquerend en schandalig. Mensen hebben het altijd over mentale gezondheid. Als ik depressief was geweest op dat moment, zouden zijn opmerkingen mij vernield hebben.”

”Het heeft mijn carrière voor zo’n twaalf maanden kapot gemaakt. Ik wilde niet meer naar toernooien gaan en darten. Ik dacht, wat denken mijn collega’s nu wel niet van mij? Ik kreeg nare berichten van mensen uit Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika. Zij vonden mij een cheater en dat ik geschorst zou moeten worden. Dat komt allemaal omdat één persoon mij kapot gemaakt heeft en Sky Sports stond dat toe.”

Boete

De PDC nam de zaak ook hoog op en deed melding bij de Darts Regulation Authority, de tuchtcommissie bij de professionele bond. Zij veroordeelden Pipe tot het betalen van een boete van drieduizend pond.

”Ik kreeg een boete voor iets wat ik niet gedaan heb. Het maakt niet uit wat je ziet op televisie, er was niks te horen. Het was niets anders dan een verstikte hoest, een gegrom in mijn keel.”

”Als ik geluid had gemaakt, dan hadden de microfoons op het podium wel iets opgevangen. Er is nooit bewijs geweest dat ik geluid heb gemaakt. Zelfs Bernie Smith zei dat hij niks had gehoord. Niemand heeft daar ooit iets over gezegd. Hopelijk krijg ik ooit de kans om mijn naam te zuiveren.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek