Traditioneel wordt aansluitend op de finale van het WK Darts de line-up voor de Premier League Darts bekendgemaakt. Volgens Dartsnieuws.com zijn zeven namen al zeker van hun plek in de beste dartscompetitie ter wereld.

De top-4 van de wereldranglijst is automatisch geplaatst. Op dit moment bestaat de mondiale top vier uit Michael van Gerwen, Peter Wright, Gary Anderson en Daryl Gurney. Op de geschoonde PDC Order of Merit is Phil Taylor de nieuwe nummer vier, maar ‘The Power’ heeft aangegeven dat hij na het WK stopt met zijn professionele carrière.

Mensur Suljovic, Raymond van Barneveld en Rob Cross zijn de voornaamste kandidaten voor een wildcard. Suljovic won de Champions League of Darts en is een Duitstalige speler een pré met het oog op de Premier League-speelronde in Berlijn. Cross maakt na het wereldkampioenschap sowieso zijn intrede in de top-10 van de wereldranglijst en gezien zijn resultaten dit seizoen, kan de PDC eigenlijk niet om hem heen. Het palmares van Van Barneveld spreekt voorzich en daarnaast wil de PDC en/of Sky Sports ongetwijfeld een grote naam erbij houden vanwege het ontbreken van Taylor.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Acht namen strijden volgens Dartsnieuws.com om de resterende drie plaatsen. De kans is groot dat er weer een Australische speler aan de Premier League wordt toegevoegd. Kyle Anderson won de Auckland Darts Masters en haalde de halve finale van het European Championship, terwijl Simon Whitlock in de eindstrijd stond van de World Grand Prix.

Als Cross een wildcard krijgt voor de Premier League, is ‘Voltage’ de enige Engelse speler in het rondreizende dartscircus. Het is goed mogelijk dat de PDC en/of Sky Sports dit aan de magere kant vindt. Dave Chisnall staat na dit WK zevende op de Order of Merit, maar haalde dit jaar geen kwartfinale op een televisietoernooi. ‘Chizzy’ staat echter vaak garant voor goede gemiddeldes en veel 180’ers, wat dan wel weer in zijn voordeel spreekt. Michael Smith won dit jaar een Euro Tour-toernooi en liet een goede indruk achter op het wereldkampioenschap, maar verloor in de tweede ronde van Cross. Dan is er ook nog Adrian Lewis, die na het WK Darts afzakt naar de twintigste positie op de wereldranglijst. Laat de PDC en/of Sky Sports na Taylor en (wellicht) James Wade nog een grote traditionele naam uit de competitie verdwijnen?

Ook Dimitri van den Bergh zal de interesse hebben gewekt van de selectiecommissie. De Belg maakte allereerst indruk op de World Series of Darts Finals, werd jeugdwereldkampioen en haalde vervolgens de kwartfinale van het PDC World Darts Championship. Tot slot zijn er ook nog twee kanshebbers uit Wales. Gerwyn Price haalde de finale van de UK Open en de World Cup of Darts en dwong daarnaast Van Gerwen tot het uiterste in de derde ronde van het WK. Jamie Lewis is de laatste kandidaat. ‘Fireball’, zoals zijn nieuwe bijnaam luidt, heeft echter enkel zijn resultaten op het WK Darts als referentiekader. Vanuit het niets zorgde Lewis voor de uitschakeling van Peter Wright dankzij een gemiddelde van boven de 107. Daarnaast werden Jonny Clayton (3-0), James Richardson (4-1) en Darren Webster (5-0) eenvoudig aan de zegekar gebonden. Lewis zal een zege op Taylor in de halve finale nodig hebben om zijn kandidatuur extra kracht bij te zetten.

Wie moeten er in de Premier League Darts 2018?

  • Dimitri van den Bergh (33%, 207 Votes)
  • Jamie Lewis (26%, 160 Votes)
  • Gerwyn Price (17%, 105 Votes)
  • Adrian Lewis (8%, 52 Votes)
  • Michael Smith (7%, 41 Votes)
  • Simon Whitlock (5%, 30 Votes)
  • Kyle Anderson (2%, 15 Votes)
  • Dave Chisnall (2%, 13 Votes)

Total Voters: 623

Laden ... Laden ...
Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek