Het is zeer goed mogelijk dat de World Grand Prix dit jaar meer dan tien andere deelnemers heeft in vergelijking met vorig jaar. Vooral veel jonge en nieuwe namen dienen zich aan in de race naar Dublin.

Op basis van de huidige tussenstand, gaat dat ook ten koste van twee Nederlanders. Benito van de Pas en Christian Kist waren ruim vijf maanden geleden present in de Ierse hoofdstad. Kijkend naar de geschoonde ranglijsten, zouden zij nu ontbreken op het ‘dubbel in, dubbel uit toernooi’. Ook Robert Thornton, Mark Webster, Steve Beaton, Cristo Reyes, Justin Pipe, Richard North, Jelle Klaasen en Ronny Huybrechts zijn virtueel niet geplaatst.

De top-16 van de PDC Order of Merit is automatisch geplaatst op dit toernooi. Onder meer Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Kim Huybrechts behoren op dit moment tot deze namen. De top-8 van deze ranglijst krijgt een ‘seeding’ toegewezen en kunnen elkaar niet treffen in de eerste ronde.

Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan, Ron Meulenkamp en Jermaine Wattimena zitten op dit moment wel aan de goede kant van de streep, waardoor het aantal Nederlandse deelnemers op zes zou komen. Tevens maken Chris Dobey, Steve Lennon, Krzysztof Ratajski en Corey Cadby een goede kans op een debuut in Dublin. Namen als James Wilson en Keegan Brown zouden hun rentree kunnen maken op dit evenement. Jonny Clayton en Max Hopp zijn al zeker van hun eerste opwachting in de Ierse hoofdstad.

Naast de top-16 van de wereldranglijst, doet ook de top-16 van de geschoonde Pro Tour Order of Merit mee aan de World Grand Prix. De Pro Tour-ranking voor dit evenement wordt gevormd op basis van resultaten in de periode 17 september 2017 – 16 september 2018. De komende vier maanden worden nog zes Euro Tour-toernooien en acht Players Championships gespeeld die meetellen voor de Pro Tour-ranking.

De World Grand Prix wordt dit jaar van 30 september tot en met 6 oktober in Dublin gespeeld. Daryl Gurney is de titelverdediger, nadat hij vorig jaar in de finale te sterk was voor Simon Whitlock. John Henderson was de grootste verrassing van het toernooi. De Schot was verantwoordelijk voor de uitschakeling van onder meer Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek