De 27ste editie van het PDC WK Darts gaat vrijdagavond eindelijk van start. Met drie Nederlanders is de openingsavond behoorlijk oranje gekleurd.

Jelle Klaasen heeft de eer om het WK Darts 2020 te openen. The Cobra neemt het op tegen Kevin Burness. Bij winst op de Noord-Ier speelt de voormalig Lakeside-kampioen later op de avond tegen titelverdediger Michael van Gerwen. Geert Nentjes maakt zijn tweede WK-optreden tegen Kim Huybrechts, terwijl Devon Petersen de degens kruist met jeugdwereldkampioen Luke Humphries.

  • Klik hier voor meer informatie over het WK Darts, waaronder het toernooischema en de verdeling van het prijzengeld.
Speelschema vrijdagavond PDC WK Darts 2020: Drie Nederlanders in actie op openingsavond

Foto: Stefan Straßenburg/PDC Europe

Jelle Klaasen v Kevin Burness

Direct na het voltrekken van de loting waren de ogen gericht op de mogelijk pikante ontmoeting tussen Michael van Gerwen en Jelle Klaasen in de tweede ronde van het WK Darts. Maar zoals het gezegde luidt: men moet de huid van de beer niet verkopen voordat hij geschoten is.

Kevin Burness zal er alles aan willen doen om een Nederlandse clash te voorkomen. Vorig jaar debuteerde de Noord-Ier op het WK Darts met een verrassende zege op Paul Nicholson. Vervolgens verloor Iron Man in de tweede ronde van Gary Anderson.

Waar Burness vorig jaar als winnaar van het (Noord-)Ierse kwalificatietoernooi meedeed in Alexandra Palace, was hij dit jaar één van de drie winnaars tijdens de PDPA Qualifier. Met vijf uitstekende wedstrijden – telkens boven de 95 gemiddeld – liet de metselaar van beroep zien op het juiste moment in vorm te zijn. Of heeft Burness te vroeg gepiekt?

Voormalig Lakeside-kampioen Klaasen is op voorhand uiteraard de favoriet voor het openingsduel van het PDC WK Darts 2020. The Cobra is de betere speler van de twee en heeft bovendien – ondanks het leeftijdsverschil van negentien jaar – veel meer podiumervaring dan zijn Noord-Ierse opponent.

Klaasen is echter niet meer dezelfde speler die vier jaar geleden nog de halve finale haalde in Londen. Na een polsoperatie in mei 2017 is de 35-jarige darter afgezakt naar een 48ste positie op de wereldranglijst. Hoewel uitspringende prestaties vooralsnog achterwege blijven heeft Klaasen dit seizoen wél een stijgende lijn te pakken met zijn vorm.

Normaal gesproken zou Burness geen probleem moeten zijn voor de geboren Brabander. Scorend heeft Klaasen veel meer in huis, echter willen de dubbels hem nog wel eens in de steek laten. Maakt The Cobra niet te veel fouten met het finishen, dan lijkt niets een clash met Van Gerwen in de tweede ronde in de weg te staan.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Kim Huybrechts v Geert Nentjes

Ondanks dat Kim Huybrechts inmiddels uit de top-40 van de wereldranglijst is gevallen, plaatste The Hurricane zich vrij eenvoudig via de Pro Tour voor zijn negende WK.

De Belgische darter heeft een haat-liefde-verhouding met het wereldkampioenschap. Hij debuteerde tijdens de editie van 2012 en haalde meteen de kwartfinales. Echter is acht jaar later dit nog steeds zijn beste resultaat in Alexandra Palace. Driemaal werd de Antwerpenaar in zijn eerste partij uitgeschakeld.

Vorig jaar speelde Huybrechts zijn beste WK-partij ooit in de eerste ronde tegen Daniel Larsson, om vervolgens kansloos met 4-0 te verliezen van Dave Chisnall. Die inconsistentie is een beetje typerend voor de fase waarin de tweevoudig major-finalist nu zit. Met zijn staat van dienst en karrenvracht aan ervaring geldt de Belg uiteraard wel als grote favoriet in de Derby der Lage Landen.

Voor Nentjes wordt het pas zijn tweede opwachting op het grote WK. Net als vorig jaar plaatste de darter uit Urk zich via de Development Tour voor het wereldkampioenschap.

De Nederlander kwam toen tegenover Nathan Aspinall te staan en verloor met 3-0 in sets. Hij kreeg echter wel drie kansen om de derde set te pakken. Inmiddels heeft Nentjes meer ervaring op kunnen doen bij de PDC en kan van hem verwacht worden dat hij beter voor de dag komt dan vorig seizoen. Of dat voldoende zal zijn voor de winst, hangt wellicht van de vorm van Huybrechts af.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Luke Humphries v Devon Petersen

De ervaring mag dan in het voordeel van Devon Petersen zijn, de favorietenrol gaat licht naar Luke Humphries. Laatstgenoemde haalde vorig jaar bij zijn tweede WK-deelname verrassend de kwartfinales door onder meer toenmalig regerend wereldkampioen Rob Cross uit te schakelen.

Dat resultaat leidde tot een debuut in de Premier League Darts, waarin Humphries één van de invallers van Gary Anderson was. Dit deed Cool Hand Luke zeer verdienstelijk met een gelijkspel tegen Gerwyn Price.

Die twee hoogtepunten maakten echter snel plaats voor een dieptepunt. De Engelsman liet in april dit jaar weten te kampen met een angststoornis. Hij nam een sabbatical, maar keerde snel weer terug op het circuit. In november kwam er weer een hoogtepunt in de nog prille carrière van Humphries. De 24-jarige darter pakte ten koste van Adam Gawlas de jeugdwereldtitel.

Petersen kende net als zijn aankomende tegenstander een memorabele run op het afgelopen WK. De Zuid-Afrikaanse publiekslieveling haalde de laatste zestien na zeges op Wayne Jones, Ian White en Steve West. Een life-saver zo bleek, want de African Warrior mocht daardoor zijn PDC Tour Card behouden.

Het duude dit seizoen echter lang alvorens Petersen zijn WK-vorm weer wist te vinden. De slechte start zorgde er echter wel voor dat de voormalig WK-kwartfinalist zich niet via de Pro Tour kon kwalificeren voor het WK Darts. Het Afrikaanse kwalificatietoernooi bleek echter opnieuw een vangnet voor de Zuid-Afrikaan.

Speelschema vrijdagavond PDC WK Darts 2020: Drie Nederlanders in actie op openingsavond

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Michael van Gerwen v Klaasen/Burness

Zoals de traditie voorschrijft, komt de titelverdediger op de openingsavond van het WK Darts in actie. Michael van Gerwen won op Nieuwjaarsdag dit jaar zijn derde wereldtitel door Michael Smith in de finale te verslaan.

Na een aantal zwakke maanden lijkt Van Gerwen zijn vorm weer te hebben gevonden. De drievoudig wereldkampioen kende een matige periode van eind mei tot half augustus, waarin hij geen enkel toernooi wist te winnen.

Met vier televisietitels in het najaar snoerde hij zijn criticasters echter weer de mond. ”Ik ben in mezelf blijven geloven en heb in september veel getraind”, zei Van Gerwen hierover in een interview met Dartsnieuws.

De nummer één van de wereld verloor in 2011 voor het laatst zijn eerste partij op het WK. Daarna kwam Van Gerwen enkel nog in de problemen tijdens de editie van 2016. Toen won Mighty Mike met moeite van René Eidams (3-2). De afgelopen drie jaren begon de 30-jarige Brabander telkens met een gemiddelde van ruim boven de honderd aan het WK Darts. Zijn tegenstander lijkt dus van goede huize moeten komen om hem te verrassen.

Doe mee aan het WK Darts Spel en win minimaal 5.000 euro aan prijzen met een eerste prijs van 2.500 euro! Of doe mee aan het GRATIS WK Darts Spel en win 100 euro aan prijzen!

Speelschema PDC WK Darts 2020

Vrijdag 13 december (vanaf 20:00 uur)

20:10 Jelle Klaasen v Kevin Burness (R1)
21:10 Kim Huybrechts v Geert Nentjes (R1)
22:10 Luke Humphries v Devon Petersen (R1)
23:10 Michael van Gerwen v Klaasen/Burness (R2)

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags: , , , ,

Author: Pieter Verbeek