Raymond van Barneveld heeft in aanloop naar de verschijning van zijn boek Game Over een openhartig interview gegeven met De Volkskrant.

In dat gesprek toont Van Barneveld onder meer zijn frustraties over het feit dat hij ondanks al zijn prestaties nog niet financieel onafhankelijk is. Voornaamste reden daarvan is dat het prijzengeld van nu vele malen hoger ligt dan begin deze eeuw, toen Barney zijn hoogtijdagen beleefde.

Bovendien heeft de Hagenaar ook te maken met een grote kostenpost, zo legt hij uit. ”Je moet het zo zien: dat is een bak spinazie. Als je die in een pan doet op het vuur, blijft er niks van over. Ten eerste gaat er 52 procent belasting vanaf, wees maar niet bang, die komen ook bij meneer van Barneveld aan de deur. Ten tweede heb ik natuurlijk mijn leven lang onkosten gehad. Vliegreizen, hotels, ook voor het management, inschrijfgelden voor toernooien, dat betaal je allemaal zelf.”

De vijfvoudig wereldkampioen geeft vervolgens een voorbeeld aan de hand van het prijzengeld dat gekoppeld is aan het winnen van een wereldtitel. ”Als je ziet wat die jonge gasten nu aan prijzengeld verdienen… Met mijn eerste wereldtitel won ik 32.000 pond, dat is nu een half miljoen.”

”Dan kan iedereen wel zeggen: je hebt een prachtige carrière gehad, je hebt het darten op de kaart gezet in Nederland, maar wat koop ik daarvoor? Als ik in de supermarkt bij de kassa sta, krijg ik gewoon te horen: dat is 100 euro meneer. Dan kan ik nog zo hard zeggen dat ik vijf keer wereldkampioen ben, ik moet toch echt afrekenen, hoor.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Hoewel de Nederlandse dartspionier toegeeft het financieel niet slecht te hebben, steekt hij zijn frustratie over het mislopen van het vele prijzengeld niet onder stoelen of banken.

”Vind je het gek, als je 35 jaar je ziel en zaligheid in het darten gelegd hebt en je ziet aan het einde van je carrière wat voor een bedragen er nu in omgaan? Ik heb het helemaal niet slecht, met sponsorgelden en clinics pak je ook leuke bedragen mee, maar natuurlijk is dat een frustratie.”

Later in het interview geeft Van Barneveld nogmaals aan zeker niet te klagen over zijn financiële situatie. Als Barney kon kiezen, zou hij zo weer darter zijn geworden.

”Het heeft me veel gebracht. Ik ben nog niet financieel onafhankelijk, maar ik kan er goed van leven, ik kan lekker uit eten, ik kan op vakantie als er zometeen meer tijd is. Ik heb een fantastisch leven. En dat heb ik met mijn eigen handjes opgebouwd.”

Kelly Deckers/PDC

Foto: Kelly Deckers/PDC

Tags:

Author: Pieter Verbeek