Deze maand is het precies tien jaar geleden dat Phil Taylor en James Wade voor spektakel zorgden in de finale van de Premier League Darts. Beide heren haalden toen een waanzinnig hoog niveau en Taylor zorgde zelfs voor twee negendarters.

Wade had in 2009 de Premier League gewonnen en Taylor was het jaar nadien uiteraard gebrand op revanche. In gesprek met Sky-commentator Dan Dawson keek ‘The Power’ terug op de legendarische finale die hij uiteindelijk met 10-8 wist te winnen. “Het is eigenlijk de eerste keer dat ik die wedstrijd opnieuw bekijk, meestal heb ik niet de gewoonte om wedstrijden te herbekijken”, aldus Taylor.

“Ik herinner me nog dat ik heel relax aan die finale begon. In de halve finale had ik immers zeer makkelijk de maat genomen van Mervyn King en ik was dan ook vol zelfvertrouwen voor de finale tegen Wade. De Premier League heb ik overigens altijd één van de moeilijkste toernooien gevonden om te winnen. Je moet immers drie maanden een zeer constant niveau halen en dan op de finaledag ook nog eens top presteren.”

Niet alleen Taylor maar ook Wade haalde een bijzonder hoog niveau in die finale. “James gooide ongeveer 100 gemiddeld, aangezien hij zo’n hoog percentage op zijn dubbels heeft is dat eigenlijk 110 gemiddeld waard. In mijn lange carrière heb ik verschillende spelers getroffen die een hoog dubbelpercentage haalden, maar James was toch de beste speler op dat gebied.”

De match ging uiteraard ook de geschiedenis in doordat een speler er voor het eerst in slaagde om twee negendarters in één en dezelfde wedstrijd te gooien. “Daar ben ik uiteraard nog steeds bijzonder trots op”, vervolgt Taylor. “Op voorhand had ik gedacht dat James er ook eentje zou gooien omdat hij zo goed in vorm was. Ik word nog steeds regelmatig aangesproken door mensen om het over die wedstrijd te hebben.”

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek