Het Nederlands team voor de WDF World Cup 2017 in Japan is compleet! Nadat Aileen de Graaf, Sharon Prins, Anca Zijlstra, Richard Veenstra, Wesley Harms, Lerena Rietbergen en Wessel Nijman reeds zeker waren van een plekje (klik hier) zijn Vanessa Zuidema, Willem Mandigers, Chris Landman, Layla Brussel en Justin van Tergouw hier aan toegevoegd. Een ijzersterke en in grote vorm verkerende formatie voor het grootste en belangrijkste Nederlands teamevenement in het jaar.

Bij de dames heeft bondscoach Karin ten Kate in overleg met de Technische staf Vanessa Zuidema dus als vierde en laatste dame geselecteerd. Vanessa beschikt over de benodigde ervaring met het Nederlands team (4 Nations Tournament en 6 Nations Cup) waar ze telkens goed heeft gepresteerd. Ze vormt samen met de andere drie welbekende dames een prachtige damesploeg. Bij de heren vielen de laatste keuzes van bondscoach John Lokken op Chris Landman en Willem Mandigers. Chris Landman zet de laatste tijd grote stappen binnen het BDO circuit en heeft goed gepresteerd tijdens het 4 Nation Tournament de 6 Nations Cup waar hij aan deel mocht nemen. Willem Mandigers speelt al jaren het BDO circuit en draait op dit moment zijn beste seizoen. Hij heeft veel internationale ervaring en is een echte teamspeler. Ook bij de heren dus een prachtig team. De laatste twee jeugdspelers zijn door bondscoach Dick Bontekoe na het zeer succesvolle EK jeugd benoemd. Voormalig Europees jeugdkampioene Layla Brussel zal opnieuw met Lerena Rietbergen het meisjesduo vormen. Recentelijk werden zij Europees koppel kampioen in Zweden. Huidig Nederlands en BDO wereldkampioen Justin van Tergouw mag samen met Wessel Nijman de lange reis gaan maken.

De WDF World Cup wordt van 3 tot en met 7 oktober gespeeld in het verre Japan (Kobe). Per land komen 4 heren, 4 dames, 2 jongens en 2 meisjes in actie (bij complete deelname). De heren en dames spelen een teamtoernooi, koppeltoernooi en singletoernooi. De jeugd speelt singles, koppels en mix-koppels. Binnen elke categorie (dames, heren, jeugd) zijn punten te verdienen in de strijd voor de overalltitels, per onderdeel zijn tevens medailles te verdienen. De allereerste editie van de WDF World Cup vond plaats in 1977, uiteraard in Londen. De overaltitel bij de heren werd driemaal gewonnen (2005-2007-2009), de jeugd presteerde hetzelfde (2005-2007-2015). De dames werden eenmaal wereldkampioen, dit was in 2001. Maar liefst elf Nederlanders wisten over al die jaren wereldkampioen singles te worden.

De complete teams op een rij:
Heren (bondscoach John Lokken): Richard Veenstra (FDB), Wesley Harms (DONHN), Chris Landman (SDC), Willem Mandigers (KDO)
Dames (bondscoach Karin ten Kate): Aileen de Graaf (DBMN), Sharon Prins (DSWN), Anca Zijlstra (KDO), Vanessa Zuidema (DONHN)
Jeugd (bondscoach Dick Bontekoe): Wessel Nijman (DVK), Justin van Tergouw (DBMN), Lerena Rietbergen (DONHN), Layla Brussel (DBA)

Na de benoeming van de World Cup ploeg hebben de bondscoaches tevens besloten de dames- en herenselectie uit te breiden met twee extra spelers. Bij de heren wordt Toon Greebe (DBMN) toegevoegd op basis van zijn goede prestaties in het Nederlands team afgelopen seizoen en vanwege het feit dat hij internationaal hard op weg is naar het Lakeside podium in januari. Toon vervangt Rick Hofstra (FDB) die besloten heeft geen gebruik te maken van zijn plek in de selectie. Bij de dames wordt Marjolein Noijens (TDV) opgenomen in de selectie. Ze presteert internationaal goed en dit is een mooie nieuwe stap in haar ontwikkeling. Kyana Frauenfelder (RDB) is op een eerder moment al toegevoegd aan de meisjesselectie. Kyana maakt al jaren deel uit van de meisjesselectie.

Bron: NDBdarts.nl

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek