Exact twintig jaar geleden, op 11 januari 1998, werd Raymond van Barneveld de eerste Nederlandse wereldkampioen in de dartssport. Het is de dag dat het leven van ‘Barney’ en de Nederlandse dartssport voorgoed veranderde.

Op weg naar de kwartfinale van Lakeside 1998 was ‘RvB’ te sterk voor Michael Marshall en Andy Fordham. Een ruime overwinning op Steve Beaton volgde, waarna Colin Monk werd verslagen. In de finale won Van Barneveld na een thriller met 6-5 van Richie Burnett.

Het was het begin van een avontuur dat Van Barneveld uiteindelijk vijf wereldtitels opleverde. Bij de BDO herhaalde de Hagenaar het kunststukje in 1999, 2003 en 2005. In 2007 werd de Nederlandse dartspionier wereldkampioen bij de PDC na de legendarische finale tegen Phil Taylor (7-6).

Op Twitter besteedde Van Barneveld ook aandacht aan de 20-jarige jubileum van zijn eerste wereldtitel. ”Vandaag exact twintig jaar geleden, ging ik door mijn knieën toen ik mijn eerste wereldtitel won. Het was begin van dit fantastische avontuur. Ik wil iedereen bedanken voor de steun. Ik hoop dat jullie de komende vijf jaar onderdeel blijven van de Barney Army.”

Tags:

Author: Pieter Verbeek