Eerder deze maand werd de loting voor de World Matchplay verricht. Met nog enkele dagen te gaan voordat het PDC-toernooi begint, kijkt Dartsnieuws.com vooruit naar de mooiste krakers uit de eerste ronde.

Bij de loting werd de top-16 van de wereldranglijst gekoppeld aan de zestien spelers die zich via de Pro Tour-ranking wisten te plaatsen voor de World Matchplay. De absolute topaffiches worden pas bij de laatste zestien verwacht, maar de loting leverde wel meteen een aantal interessante duels op.

Michael van Gerwen v Jeffrey de Zwaan

Een match waarbij Michael van Gerwen betrokken is, is eigenlijk per definitie een aantrekkelijk duel. Niet altijd qua scoreverloop, maar gebalde vuisten, oerkreten, een hoog gemiddelde en veel maximale scores kunnen de fans in ieder geval wel verwachten. Bovendien aast de 29-jarige Brabander op revanche in Blackpool, nadat hij vorig jaar op pijnlijke wijze werd uitgeschakeld door Phil Taylor.

Tegen zijn aankomende tegenstander Jeffrey de Zwaan heeft Van Gerwen ook iets recht te zetten. ‘Mighty Mike’ werd immers in de derde ronde van de UK Open uitgeschakeld door zijn landgenoot. De Zwaan weet dus hoe hij de nummer één van de wereld op een televisietoernooi over een lang format moet verslaan. Deze ingrediënten vormen de basis voor een heerlijke ontmoeting tussen twee Nederlandse darters.

Chris Dean/PDC

Foto: Chris Dean/PDC

Gary Anderson v Stephen Bunting

Gary Anderson en Stephen Bunting stonden in 2014 ook tegenover elkaar op de World Matchplay, al was dat toen in de tweede ronde. Deze ontmoeting werd destijds met 13-8 gewonnen door ‘The Flying Scotsman’.

Het duel tussen de Schot en ‘The Bullet’ is een garantie voor vuurwerk. Twee snelle spelers, die heel gemakkelijk de triple 20 weten te vinden. Vier jaar geleden noteerden zij gezamenlijk dertien maximale scores. Anderson wierp ruim 104 gemiddeld, tegenover 99 voor Bunting. Laatstgenoemde gooit overigens altijd goed in Blackpool. Bunting verloor bijvoorbeeld al tweemaal met ruim honderd gemiddeld in de Engelse kustplaats.

Raymond van Barneveld v Kyle Anderson

Op papier is de ontmoeting tussen Raymond van Barneveld en Kyle Anderson een hele interessante, maar de vraag is of dat ook daadwerkelijk tot uiting komt. Op het WK troffen de Nederlander en de Australiër elkaar in de tweede ronde. Deze ontmoeting werd met 4-1 gewonnen door ‘Barney’, maar het niveau lag dichterbij dan de score doet vermoeden. Van Anderson is bekend dat hij altijd een zeer steady niveau laat zien op de televisietoernooien. ‘RvB’ kan zich dus geen off-day veroorloven, want dan ligt uitschakeling op de loer.

De vraag is vooral in wat voor vorm Van Barneveld naar de World Matchplay komt. De 51-jarige Hagenaar heeft sinds de World Cup of Darts begin juni geen toernooi meer gespeeld. De afgelopen jaren speelde ‘Barney’ enkele World Series-toernooien in aanloop naar het toernooi in Blackpool. Dit jaar kreeg hij geen uitnodiging voor de World Series-toernooien in Las Vegas en Shanghai. Dat betekent echter niet dat Van Barneveld het reizen overslaat. De vijfvoudig wereldkampioen is momenteel een rondreis door de Verenigde Staten aan het maken en veel trainingsuren zullen er daar niet gemaakt worden.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek