Het kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts leverden een aantal grote verrassingen op. Spelers als Andrew Gilding, Steve Hine, Joe Murnan en Ryan Searle kwamen de qualifier door.

Dit ging ten koste van een aantal grote namen. Vijf namen uit de top-16 van de wereldranglijst ontbreken op de Grand Slam of Darts. Gekeken naar de top-32 van de PDC Order of Merit, hebben liefst negentien darters zich niet geplaatst voor het toernooi in Wolverhampton. Dartsnieuws heeft een overzicht gemaakt met de vijf grootste afwezigen.

Daryl Gurney

Daryl Gurney is de grootste afwezige op de Grand Slam of Darts. De nummer vijf van de wereld won dit jaar geen vloertoernooi en wist ook geen televisiefinale te bereiken. Tijdens het kwalificatietoernooi verloor ‘Superchin’ zijn eerste wedstrijd van Jan Dekker.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Dave Chisnall

Dave Chisnall ontbreekt voor het eerst sinds 2012 op de Grand Slam. De voormalig finalist van dit toernooi moest tijdens het kwalificatietoernooi zijn meerdere erkennen in Jeffrey de Zwaan en kon plaatsing daardoor op zijn buik schrijven.

‘Chizzy’ was eerder dit jaar dichtbij plaatsing door de finale van een Pro Tour-toernooi te halen. Deze ging echter verloren tegen Ian White. Op de televisietoernooien kwam de Engelsman niet voorbij de kwartfinale.

Darren Webster

Ook Darren Webster werd dit jaar gedwarsboomd door White in de finale van een vloertoernooi. ‘The Demolition Man’ kwam daarnaast ook niet verder dan drie kwartfinales op de majors.

De huidige nummer dertien van de wereldranglijst verloor tijdens het kwalificatietoernooi van Ryan Searle, die zich uiteindelijk wel kwalificeerde.

Joe Cullen

Joe Cullen is de enige speler uit de top-16 van de wereldranglijst die nog nooit op de Grand Slam of Darts heeft gespeeld. Dat blijft voorlopig zo, want ook dit jaar is ‘The Rockstar’ er niet bij.

De Engelsman was tijdens het EK Darts dichtbij plaatsing voor de Grand Slam. Cullen stond in zijn halve finale 10-7 voor tegen Simon Whitlock. ‘The Wizard’ won de partij echter met 10-11 en liet ‘The Rockstar’ met lege handen staan.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Adrian Lewis

Adrian Lewis ontbreekt voor het tweede jaar op rij in Wolverhampton. ‘Jackpot’ had vier grote kansen om zich eerder dit jaar te kwalificeren voor de Grand Slam.

De tweevoudig wereldkampioen haalde namelijk drie Pro Tour- en één Euro Tour-finale. Deze gingen echter allemaal verloren, waardoor Lewis moest meedoen aan het kwalificatietoernooi. Daar verloor de Engelsman in de tweede ronde van Andrew Gilding, één van de acht winnaars.

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek