Christopher Kempf, vaste statisticus van de PDC, heeft de seizoengemiddeldes van spelers in 2019 onder de loep genomen.

Sinds de start van het afgelopen WK Darts, zes maanden geleden, hebben zo’n tweeduizend spelers onder de vlag van de PDC bij elkaar meer dan vier miljoen pijlen naar het bord gegooid. Kempf heeft een overzicht gemaakt met daarin de vijftig spelers die de beste seizoengemiddeldes hebben.

Het mag geen verrassing zijn dat Michael van Gerwen de lijst aanvoert. De nummer één van de wereld heeft als enige speler een seizoengemiddelde van boven de honderd: 100.52. Dit is een moyenne gemeten over 92 wedstrijden.

Hoewel het gat in de afgelopen weken is gekrompen, staat Rob Cross op gepaste afstand op de tweede plek met een gemiddelde van 99.05. Gerwyn Price (97.95), Gary Anderson (97.46) en Michael Smith (97.04) maken de top-5 compleet. Anderson heeft in verhouding echter veel minder wedstrijden gespeeld dan de spelers boven hem. De Schot werkte zeventien potjes af, Cross 75 en Price 87.

Michael Cooper/PDC

Foto: Michael Cooper/PDC

Jongelingen en nieuwe namen

Nathan Aspinall is de jongste speler met een seizoengemiddelde van boven de 95. Zijn moyenne van 95.03 is goed voor een vijftiende plek op de lijst. Zijn UK Open-title heeft daar weinig aan bijdragen. Tijdens dat toernooi gooide ‘The Asp’ een toernooigemiddelde van 93.67.

Jeffrey de Zwaan is op de zestiende laats de tweede Nederlander op de lijst. Zijn moyenne ligt op 94.98. Enkel Smith en Van Gerwen hebben dit seizoen meer pijlen gegooid dan de Leidschendammer. Dat komt voornamelijk omdat De Zwaan ook actief is op de Development Tour, het jeugdcircuit van de PDC. Zo staat jeugdspeler Ted Evetts eveneens hoog genoteerd op de lijst.

Beste nieuwelingen op de lijst zijn Jamie Hughes, Glen Durrant, Krzysztof Ratajski en Mark McGeeney. Zij zijn sinds dit seizoen voor het eerst in het bezit van een PDC Tour Card. Durrant en Ratajski wisten hun hoge seizoengemiddeldes ook naar prestaties om te zetten en spelen nagenoeg alle televisietoernooien dit jaar. Hughes en McGeeney staan er minder florissant voor en lijken enkel in aanmerking te komen voor de Players Championship Finals en het aankomende WK Darts.

Nederlanders in top-50

In de top-32 met seizoengemiddeldes staan in totaal zes Nederlanders. Naast Van Gerwen en De Zwaan zijn dit Danny Noppert (94.59), Vincent van der Voort (93.55), Jermaine Wattimena (93.34) en Dirk van Duijvenbode (93.19).

Met name de hoge notering van Van Duijvenbode is opmerkelijk te noemen. De geboren Katwijker staat momenteel 81ste op de wereldranglijst. ‘The Titan’ staat bijvoorbeeld hoger op de lijst dan erkende namen als Kim Huybrechts (92.93), Raymond van Barneveld (92.64), Corey Cadby (92.51) en Joe Cullen (91.99).

Soms wordt er te veel waarde gehecht aan de gemiddeldes in losse wedstrijden. Winnen is natuurlijk het belangrijkst, niet lettend op de hoeveelheid triple 20’s die je geraakt hebt of het aantal dubbels dat is gemist.

Echter als je de tijdschaal vergroot van één wedstrijd naar een aantal maanden. Dan zijn gemiddeldes toch een goede graadmeter om te zien wat de potentie is van een bepaalde speler. Een hoger gemiddelde geeft doorgaans meer kans op een overwinning.

Foto: Christopher Kempf/PDC

Tags:

Author: Pieter Verbeek