De 26ste editie van het WK Darts bij de PDC komt steeds dichterbij en de profbond besloot terug te blikken op enkele sensationele resultaten in het verleden van dit toernooi.

Zo wist in 2008 een kwalificatiespeler de finale van het WK Darts te halen, terwijl Raymond van Barneveld in 2012 verrassend een pak slaag kreeg in de eerste ronde.

5 Smith laat zich voor het eerst gelden en knikkert titelverdediger Taylor uit toernooi

De toen nog 23-jarige Michael Smith zorgde voor een enorme schok op het 2014 PDC World Darts Championship door titelverdediger Phil Taylor te verslaan in de tweede ronde.

Dit deed ‘Bullyboy’ op schitterende wijze via een 128 finish op de bullseye, waarmee hij ‘The Power’ met lege handen achterliet. Inmiddels heeft de voormalig jeugdwereldkampioen zich opgewerkt naar een top-10 positie op de wereldranglijst.

Zuid-Afrikaanse onbekende produceert comeback tegen Manley

Voorafgaand aan het WK Darts van 2007 had niemand nog van Wynand Havenga gegooid en sindsdien heeft hij voor altijd een plekje in de geschiedenis van het wereldkampioenschap verworven.

De Zuid-Afrikaan kwam liefst 3-0 in sets achter tegen Peter Manley, toch drievoudig verliezend finalist op het WK Darts. Havenga kwam echter terug en zegevierde met 4-3 tegen ‘One Dart’ Manley. Het sprookje van Havenga hield echter op bij de laatste zestien, toen Darren Webster te sterk bleek.

Lewis blaast Wright omver met beste prestatie uit carrière

Ineens loste Jamie Lewis iets in van het talent dat hem werd toegedicht door vele dartskenners. In de tweede ronde van het WK Darts 2018 zette ‘Fireball’ een fantastische wedstrijd neer tegen Peter Wright en zegevierde met 4-1 in sets.

Lewis deed dit op spectaculaire wijze met een gemiddelde van ruim 107. De Welshman had zich op het nippertje via het WK-kwalificatietoernooi geplaatst voor Alexandra Palace en zou uiteindelijk stranden in de halve finale tegen Phil Taylor.

Het sprookjesverhaal van Shepherd

Ook Kirk Shepherd deed mee als kwalificatiespeler aan het WK Darts (in 2008). Het werd een memorabele deelname, die tot aan de finale duurde.

Zijn avontuur leek al in de eerste ronde te worden gestuit, maar Terry Jenkins miste liefst zeven matchdarts. Shepherd ontsnapte en ging door naar de tweede ronde. Vervolgens volgden overwinningen op Mick McGowan, Peter Manley, Barrie Bates en Wayne Mardle.

De wereldtitel bleek echter een brug te ver voor Shepherd, die in de WK-finale zijn meerdere moest erkennen in John Part.

Richardson meedogenloos tegen Van Barneveld

Raymond van Barneveld werd in 2012 het slachtoffer van een enorme sensatie op het WK Darts. De vijfvoudig wereldkampioen werd in de eerste ronde met 3-0 verslagen door James Richardson.

Richardson, op dat moment de nummer 85 van de wereld, deed ‘Barney’ veel pijn met een aantal hoge finishes. Zo brak ‘Ruthless’ de Nederlander in de eerste set met een 145 finish, en bemachtigde hij de tweede set met een 120 check-out.

In de derde set sloeg Richardson opnieuw toe met een 145 finish, waarna hij even later de stunt compleet maakte voor een 3-0 overwinning op de Hagenaar.

Tags:

Author: Pieter Verbeek