Een uitspraak van de Europese Commissie met betrekking tot de schaatssport heeft mogelijk ook gevolgen voor de dartssport. Voormalig schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt hadden melding gemaakt van ‘machtsmisbruik’ binnen het schaatsen.

De internationale schaatsbond ISU verbood hun schaatsers namelijk om deel te nemen aan wedstrijden die niet door die bond of door de nationale bonden worden georganiseerd.

De schaatsers stapten drie jaar geleden naar de Europese Commissie omdat de internationale schaatsbond had gedreigd schaatsers levenslang te schorsen die wilden deelnemen aan een lucratief demonstratietoernooi in Dubai. Tuitert en Kerstholt, die beiden inmiddels gestopt zijn met het beoefenen van hun sport op professioneel niveau, besloten deze beslissing aan de vechten bij het uitvoerende orgaan van de Europese Unie.

Persbureau Reuters meldt dat Tuitert en Kerstholt gelijk kregen van de Europese Commissie. Zij vinden dat een overkoepelende bond hun sporters niet mag verbieden om deel te nemen aan evenementen van andere organisatoren. Binnen enkele weken komt er een definitieve beslissing van de Europese Commissie.

Dit besluit heeft dan ook gevolgen voor andere sporten, waaronder de dartssport. De schaatsbond wordt mogelijk gedwongen om de regels aan te passen, tevens wordt mogelijk een boete uitgegeven.

Vooral voor de darters biedt het standpunt van de Europese Commissie perspectief. Zo tekenen de deelnemers aan Lakeside een contract waarin staat dat zij hun Lakeside-prijzengeld opgeven wanneer zij besluiten om mee te doen aan de Q-School, een vierdaags evenement waarbij Tour Cards voor de PDC Pro Tour te vergeven zijn. Daarnaast mogen spelers met een PDC Tour Card of darters die aan een PDC-televisietoernooi hebben meegedaan (UK Open uitgezonderd), dat zelfde jaar niet aan een BDO-toernooi meedoen.

Aan de kant van de PDC is er ook een strenge regelgeving met betrekking tot het deelnemen aan toernooien van andere organisatoren. PDC-spelers mogen niet zonder toestemming meedoen aan een toernooi dat via stream of televisie wordt uitgezonden. Met deze uitspraak van de Europese Commissie zouden deze regels dus weg kunnen vallen, waardoor spelers gemakkelijker aan toernooien van beide bonden mee kunnen doen.

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek