Raymond van Barneveld heeft na een teleurstellend verlopen Grand Slam of Darts één plekje moeten inleveren op de wereldranglijst. Van Barneveld werd na twee nederlagen al in de poulefase uitgeschakeld.

De 51-jarige Hagenaar die maandag zijn afscheid aankondigde, moest de veertiende plaats afstaan aan Joe Cullen. ‘Barney’ wordt verder op de huid gezeten door Adrian Lewis en Jonny Clayton en dus is de kans groot dat Van Barneveld nog verder gaat zakken op de wereldranglijst voorafgaand aan het WK Darts. De vijfvoudig wereldkampioen doet aankomend weekend namelijk niet mee tijdens de Players Championship Finals.

Gerwyn Price, de verrassende winnaar van de Grand Slam of Darts, steeg door zijn eindzege naar de zesde positie op de PDC Order of Merit. ‘The Iceman’ stond niet eerder zo hoog op de wereldranglijst. Dit ging ten koste van onder meer James Wade, die liefst drie plekken moest inleveren en nu negende staat. Mensur Suljovic (7), Simon Whitlock (8) en Michael Smith (10) maken de top-10 compleet.

Verder was er ook een mijlpaal voor Max Hopp. ‘The Maximiser’ klom naar de 32ste plek op de mondiale ranking bij de PDC. Hopp is de eerste Duitse speler ooit in de top-32 van de wereldranglijst.

Van Gerwen ziet voorsprong slinken

Michael van Gerwen slaagde er wederom niet in om een titel uit 2016 te verdedigen en zag zijn voorsprong verder slinken. Toch koestert ‘Mighty Mike’ nog steeds een ruime voorsprong van zo’n zeven ton op Peter Wright en Rob Cross. Gary Anderson, verliezend finalist in Wolverhampton, volgt op ruime afstand op de vierde plaats, gevolgd door Daryl Gurney.

Jelle Klaasen (22), Benito van de Pas (29), Jermaine Wattimena (30), Vincent van der Voort (36), Christian Kist (42), Jan Dekker (43), Ron Meulenkamp (47) en Jeffrey de Zwaan (48), Danny Noppert (57) en Jeffrey de Graaf (61) zijn de andere Nederlandse spelers in de top-64 van de wereldranglijst.

De spelers die aan het einde van het seizoen in de top-64 van de PDC Order of Merit staan, zijn verzekerd van een Tour Card voor het volgende seizoen. Darters die hun Tour Card op de Q-School hebben gewonnen, krijgen twee jaar de tijd om een plek in de top-64 te bemachtigen.

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek