Jarenlang was Raymond van Barneveld hét gezicht van het Nederlandse darten. In de afgelopen jaren trok hij de kar echter samen met Michael van Gerwen.

De Vlijmenaar stak zijn illustere landgenoot definitief voorbij na het winnen van de World Grand Prix in 2012. Van Gerwen passeerde Van Barneveld destijds op de wereldranglijst en heeft sinds januari 2014 de nummer-één-positie op de wereldranglijst in handen.

Van Barneveld is van mening dat Mighty Mike zijn succes deels heeft te danken aan de 52-jarige Hagenaar, zo vertelt hij in de novembereditie van de Playboy. In dat interview wijst de vijfvoudig wereldkampioen er fijntjes op dat hij de weg heeft geasfalteerd voor Van Gerwen.

”Elke darter heeft een idool gehad. Mijn idolen waren Bob Anderson en Eric Bristow. Michael heeft nooit een idool gehad. Hij zegt dat hij niet door mij is begonnen met darten, hij vindt dat hij door zichzelf is begonnen. Dat kan. Hij moet alleen niet vergeten dat ik de weg wel voor hem heb geasfalteerd. Ik heb altijd op een onverharde weg met kuilen en stenen moeten rijden”, zegt de Nederlandse dartspionier.

Desondanks gunt Van Barneveld zijn 30-jarige landgenoot het behaalde succes wel. ”Ik gun het hem van harte, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat er in ons land zo snel iemand op zou staan die hetzelfde zou gaan doen als ik.”

”Hij heeft inmiddels al meer dan honderd PDC-titels en hij blijft maar doorgaan. Natuurlijk, hij kan nooit meer de eerste wereldkampioen worden, maar is dat belangrijk? Feyenoord won als eerste de Europa Cup 1. Ajax won hem vier keer. Daarom hebben ze het altijd over Ajax en nooit over Feyenoord”, zo schetst Van Barneveld.

Wel baalt Barney dat het prijzengeld tegenwoordig veel hoger is dan vroeger, waardoor hij naar eigen zeggen nog niet financieel onafhankelijk is. ”Van Gerwen won een half miljoen (voor zijn laatste wereldtitel, red.), ik won destijds 32.000 pond. Wat heb jij liever? Door dat prijzengeld gooi je natuurlijk ook wel lekker. Van Gerwen is financieel onafhankelijk. Ik niet. Ik moet nog maar zien hoe dat volgend jaar gaat. Ik kan niet rustig achterover gaan leunen.”

Kelly Deckers/PDC

Foto: Kelly Deckers/PDC

Tags: ,

Author: Pieter Verbeek