Raymond van Barneveld heeft het vertrouwen dat hij in de laatste maanden van zijn carrière zijn beste vorm nog kan laten zien.

De 52-jarige Hagenaar is bezig aan zijn laatste seizoen op het PDC-circuit. Na het aankomende wereldkampioenschap stopt Van Barneveld ermee. In gesprek met tweevoudig World Matchplay-kampioen Rod Harrington vertelt ‘Barney’ waarom hij besloot om per 2020 te stoppen met zijn professionele carrière.

”Tijdens demonstraties voel ik mij meer ontspannen met het publiek. Ik wil de fans laten zien wat ik kan doen. Ik wil die Barney terug”, zegt Van Barneveld. ”Maar in de afgelopen drie á vier jaar heb ik niet mijn topvorm laten zien. En dan moet je eerlijk naar jezelf kijken.”

”Toen ik Phil Taylor versloeg in de WK-finale (2007, red.), was ik de beste speler ter wereld. Dat liet ik ook iedereen weten destijds. Nu ben ik realistisch en weet ik dat ik niet meer de beste ben. Ik ben nu 52 jaar en ik wilde oorspronkelijk tot mijn 55ste spelen, maar mijn tijd is nu gekomen.”

Van Barneveld verlangt naar 'oude Barney'

Foto: Rachael Jones/DPA

Darters willen bekers omhoog tillen

De vijfvoudig wereldkampioen maakte zijn afscheidsaankondiging in november 2018. Sindsdien wil het niet vlotten met zijn prestaties op de PDC Tour. Zo verloor Van Barneveld zijn eerste wedstrijd op het WK Darts, terwijl hij ook voor het eerst degradeerde uit de Premier League Darts.

Ondanks de mindere prestaties kreeg de Nederlandse dartspionier wel een uitnodiging voor de World Series-toernooien in Australië en Nieuw-Zeeland. Van Barneveld krijgt op deze manier de kans om afscheid te nemen van zijn fans in Down Under.

”Het publiek is altijd fantastisch”, beaamt Van Barneveld. ”Ze houden van mij en roepen mijn naam overal waar ik kom. Dat zal ik nooit vergeten. Maar een darter wil bekers omhoog tillen, dat deed ik vroeger en dat wil ik nog steeds.”

”Als dat al een aantal jaren niet lukt, gaat dat aan je knagen. Je gaat aan jezelf twijfelen. Zo wil je niet leven. Ik ben een winnaar, net als Phil Taylor en Michael van Gerwen. Ik haat verliezen en in de afgelopen jaren heb ik geen toernooien meer gewonnen.”

Tags:

Author: Pieter Verbeek