Het laatste jaar van Raymond van Barneveld op het PDC-circuit verloopt vooralsnog niet volgens plan. Een roemloos afscheid voor de vijfvoudig wereldkampioen dreigt.

Nadat Van Barneveld in november 2018 zijn afscheid aankondigde, verloor hij zijn eerste duel op het daaropvolgende wereldkampioenschap van Darius Labanauskas. Dit seizoen verliep niet veel beter, ondanks een finale op de World Series en de Pro Tour. Beide finales gingen overigens verloren tegen respectievelijk Michael van Gerwen en Adrian Lewis.

”Dit is het slechtste jaar uit mijn carrière”, erkent de 52-jarige Hagenaar in gesprek met Live Darts. ”Iedereen blijft zeggen; ‘Ray, kom op, ga eens genieten’. Maar zo voelt het niet. Ik moest vanaf nul beginnen door Pro Tours te spelen en kwalificatietoernooien voor de Euro Tours. Anders kan ik niet deelnemen aan televisietoernooien.”

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Roemloos afscheid

Jarenlang was Van Barneveld vaste klant tijdens de televisietoernooien. Maar de kans is groot dat enkel deelnames aan de World Series of Darts Finals, Players Championship Finals en het WK Darts hem rest in de laatste maanden van zijn carrière.

”Het is een beetje pijnlijk om zo te eindigen. Ik vind het lastig om daarmee om te gaan. Ik wil iedereen gedag zeggen. Natuurlijk heeft de PDC mij wildcards gegeven voor de Premier League Darts en een aantal andere toernooien, maar ik vind ook dat ik deze wildcards heb verdiend.”

”Sommige vinden van niet. Zij zeggen dat ik er geen recht op heb. Oké, maar ik heb het darten op de kaart gezet in Nederland. Ik heb zoveel goede toernooien gespeeld. Ik ben blij dat de PDC mij die kans wel gegeven heeft.”

Terug naar de basis

De World Series heeft op zijn minst wat respijt geboden. Tijdens het toernooi in Nieuw-Zeeland haalde hij de eindstrijd na zeges op Cody Harris, Daryl Gurney en James Wade. Van Gerwen hield zijn landgenoot echter van de eindzege af.

”Ik heb geprobeerd om terug te gaan naar mijn oude set-up. Target (dartsfabrikant, red.) heeft dat setje nagemaakt. Ik ben erg blij met deze nieuwe pijlen”, zegt Van Barneveld.

”Toch ben ik er nog niet. Om spelers als Van Gerwen, Peter Wright of Rob Cross te verslaan moet het nog één stapje beter. Het publiek in Australië en Nieuw-Zeeland was geweldig, ze hebben mij ontzettend gesteund. Dat was fantastisch, ik had een enorme glimlach op mijn gezicht.”

Photosport/PDC

Foto: Photosport/PDC

Weg van social media

Naast een terugkeer naar zijn oude pijlen, heeft er nog een verandering plaatsgevonden. De Nederlandse dartspionier heeft onlangs afscheid genomen van social media.

”Ik ben mij ervan bewust”, zegt Barney over de kritieken op social media. ”De afgelopen zes weken heb ik niks meer gedaan met social media. Dat geeft mij een beter gevoel, ik lees al die dingen niet meer. We weten allemaal dat mijn privéleven op-en-neer gaat. Mijn management doet mijn Facebook, Twitter en Instagram. Ik lees enkel de leuke dingen.”

Tags:

Author: Pieter Verbeek