Michael van Gerwen blijft de grote favoriet voor de eindzege op de World Matchplay, maar echt lekker loopt het niet bij de nummer één van de wereld.

De 30-jarige Vlijmenaar heeft al elf duels op rij geen gemiddelde van boven de honderd gegooid, wat voor het laatst in 2011 gebeurde. Dat zorgt niet voor stress bij Van Gerwen in aanloop naar de World Matchplay. ”Zorgen maak ik me niet. Maar ik weet natuurlijk ook wel dat het even niet heel lekker gaat. Dat het beter moet”, zegt de regerend wereldkampioen tegenover AD Sportwereld.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Van tegenslag leer je het meest

Het seizoen begon nog prima voor Mighty Mike, met een wereldtitel op Nieuwjaarsdag en eindzeges op de Masters en in de Premier League Darts. Tussendoor won hij ook nog vier Euro Tour-toernooien en twee Pro Tours. Hoewel de laatste weken in de Premier League ook niet geweldig waren, kwam de echte vormdip pas na de prestigieuze competitie.

Echt een oorzaak daarvoor heeft de Brabander niet. ”Er is niet één ding aan te wijzen. Je kan niet altijd super zijn, daar begint het mee. En misschien was ik even wat minder hongerig geworden. Een beetje verslapping, net wat minder focus. Dat dat erin is geslopen.”

”Nou, ik sta weer met beide benen op de grond nu. Zeker nadat ik vorige week bij de German Darts Masters met 6-5 van Martin Schindler verloor nadat ik met 5-1 had voorgestaan. Toen was ik echt wel pissed off. Maar van tegenslag leer je het meest. Toen ik net bij de PDC zat, heb ik heel lang in een dip gezeten. Daar ben ik uiteindelijk heel goed uitgekomen en dat geeft me nu vertrouwen.”

Motivatie vinden

Naast het gebrek aan hongerigheid mist Van Gerwen ook zijn oude concurrenten; Phil Taylor, Raymond van Barneveld en Gary Anderson, met wie hij dikwijls mooie wedstrijden uitvocht.

”Ik mis wel de mensen waar ik gruwelijk mee kan battelen. Phil is gestopt, Raymond is wat weggezakt en gaat stoppen. En Gary gooit nog maar weinig toernooien. Het zou kunnen dat ik daar ook aan moet wennen. Dat ik nog meer de motivatie uit mezelf moet halen om die zesde versnelling weer te vinden.”

Michael van Gerwen won de World Matchplay in 2015 en 2016.

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Revanche

Van Gerwen won de World Matchplay in 2015 and 2016, maar de twee afgelopen edities liepen uit op een teleurstelling. Twee jaar geleden was Phil Taylor te sterk in de kwartfinale, terwijl Mighty Mike vorig jaar in de eerste ronde strandde tegen Jeffrey de Zwaan.

”De afgelopen twee jaar heb ik daar slecht gepresteerd”, erkent de beste darter ter wereld. ”Daar wil ik revanche op nemen. Of ik baal dat ik in een lastig kwart van het schema zit? Ach, dat was bij het WK ook zo en dat heb ik gewonnen.”

”Kijk, als ik echt goed ben, dan wint er bijna niemand van mij. Dat weet ik. Dat weten zij. Ik moet het alleen weer wat vaker gaan laten zien”, concludeert Van Gerwen tot slot.

Tags:

Author: Pieter Verbeek