Volgens vele kenners was de World Matchplay 2018 de beste editie uit zijn 25-jarige historie. Het ontbeerde de fans in de Winter Gardens niet aan verrassende resultaten en schitterende ontknopingen, met als hoogtepunt de bloedstollende finale van afgelopen zondag.

Dartsnieuws.com heeft een overzicht gemaakt met de top-5 mooiste momenten tijdens de World Matchplay 2018.

Zwaanzinnig

Zelfs winnaar Gary Anderson noemde Jeffrey de Zwaan de grootste smaakmaker van het toernooi. De 22-jarige Leidschendammer zorgde op dag één meteen al voor een grote stunt door Michael van Gerwen naar huis te sturen.

Daar bleef het niet bij. Ook erkende toppers Adrian Lewis en Dave Chisnall moesten het veld ruimen tegen De Zwaan. ‘The Black Cobra’ strandde uiteindelijk tegen Anderson in de halve finale. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want ondanks een magistraal spelende Anderson, wist de Nederlander uitstekend partij te geven. Pas na 29 legs gaf de Nederlander zich gewonnen, toen ‘The Flying Scotsman’ de 17-12 op het scorebord wist te zetten.

Zevenmaal is scheepsrecht voor Huybrechts

De partij tussen Kim Huybrechts en John Henderson werd meteen tot wedstrijd van het toernooi betiteld. Niet wetende dat er daarna nog vele krakers zouden volgen.

En een kraker, dat was dit duel zeker. De Belg had voorafgaand aan deze partij nog nooit gewonnen in Blackpool, terwijl Huybrechts zich al zes keer had geplaatst voor de World Matchplay. ‘The Hurricane’ leek korte metten te maken met deze reeks, toen hij een 6-2 voorsprong pakte tegen Henderson.

‘The Scottish Highlander’ knokte zich echter terug naar 6-6 en er ontstond een boeiend schouwspel tussen de Belg en de Schot. Een beslissende leg moest eraan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. Henderson miste één pijl op tops, waarna Huybrechts voor de bevrijding zorgde via dubbel 8.

Winter Gardens trilt op z’n grondvesten na negendarter Anderson

Het was al weer vier jaar geleden dat er een negendarter te zien was in Blackpool. ‘The Flying Scotsman’ maakte een einde aan deze periode door een leg op de kortst mogelijke manier te beëindigen.

Joe Cullen gooide in de derde leg een 10-darter, maar Anderson probeerde de lat nog hoger te leggen. De tweevoudig wereldkampioen ging de vierde leg van start met tweemaal 180 en maakte de perfecte leg compleet met een 141 finish.

Cullen ziet kans op halve finale vervliegen en verliest na thriller van Anderson

Één dubbel was Joe Cullen verwijderd van zijn eerste halve finaleplek op een televisietoernooi. ‘The Rockstar’ kreeg vanaf 36 twee pijlen om de wedstrijd in het slot te gooien. De dubbel 18 werd gemist, waarna ook de dubbel 9 niet geraakt werd. Echter werd Cullen bij de laatste poging gehinderd door een vlieg.

Anderson toonde geen mededogen en pakte de zege na een verlenging met 19-17.

Beste finale ooit op World Matchplay

Gary Anderson en Mensur Suljovic zorgden zondagavond voor een geweldig einde van de World Matchplay 2018. De spannende ontknoping was vooral te danken aan ‘The Gentle’, die veerkracht toonde bij een 13-17 achterstand.

Suljovic trok de stand gelijk in de 34ste leg en dwong daarmee een verlenging af. Desondanks toonde Anderson zich in de tiebreak alsnog de betere en ging de eindzege naar de nummer vier van de wereld.

Author: Pieter Verbeek