In aanloop naar de start van het PDC WK Darts 2020 op vrijdag 13 december blikt Dartsnieuws vooruit op de 32 duels uit de eerste ronde.

De voorbeschouwingen worden gedaan op volgorde van het speelschema voor het WK Darts. Dagelijks worden één of twee vooruitblikken op onze website geplaatst. Het volledige toernooischema is via deze link te vinden.

Jelle Klaasen vs Kevin Burness


Tijdstip: Vrijdag 13 december om 20:10 uur

Onderlinge balans: Klaasen 2-0 Burness

Vorige ontmoeting: Klaasen 6-0 Burness, Players Championship 20 in juli 2019

Aantal voorgaande PDC WK-deelnames: Klaasen 11, Burness 1

Beste resultaat Halve finale, 2016 (Klaasen); Laatste 64, 2019 (Burness)

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Vooruitblik

Direct na het voltrekken van de loting waren de ogen gericht op de mogelijk pikante ontmoeting tussen Michael van Gerwen en Jelle Klaasen in de tweede ronde van het WK Darts. Maar zoals het gezegde luidt: men moet de huid van de beer niet verkopen voordat hij geschoten is.

Kevin Burness zal er alles aan willen doen om een Nederlandse clash te voorkomen. Vorig jaar debuteerde de Noord-Ier op het WK Darts met een verrassende zege op Paul Nicholson. Vervolgens verloor Iron Man in de tweede ronde van Gary Anderson.

Waar Burness vorig jaar als winnaar van het (Noord-)Ierse kwalificatietoernooi meedeed in Alexandra Palace, was hij dit jaar één van de drie winnaars tijdens de PDPA Qualifier. Met vijf uitstekende wedstrijden – telkens boven de 95 gemiddeld – liet de metselaar van beroep zien op het juiste moment in vorm te zijn. Of heeft Burness te vroeg gepiekt?

Voormalig Lakeside-kampioen Klaasen is op voorhand uiteraard de favoriet voor het openingsduel van het PDC WK Darts 2020. The Cobra is de betere speler van de twee en heeft bovendien – ondanks het leeftijdsverschil van negentien jaar – veel meer podiumervaring dan zijn Noord-Ierse opponent.

Klaasen is echter niet meer dezelfde speler die vier jaar geleden nog de halve finale haalde in Londen. Na een polsoperatie in mei 2017 is de 35-jarige darter afgezakt naar een 48ste positie op de wereldranglijst. Hoewel uitspringende prestaties vooralsnog achterwege blijven heeft Klaasen dit seizoen wél een stijgende lijn te pakken met zijn vorm.

Normaal gesproken zou Burness geen probleem moeten zijn voor de geboren Brabander. Scorend heeft Klaasen veel meer in huis, echter willen de dubbels hem nog wel eens in de steek laten. Maakt The Cobra niet te veel fouten met het finishen, dan lijkt niets een clash met Van Gerwen in de tweede ronde in de weg te staan.

Stefan Straßenburg/PDC Europe

Foto: Stefan Straßenburg/PDC Europe

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek