Voor het eerst sinds 1999 treffen de nummers één en twee van de plaatsingslijst elkaar in de finale van Lakeside 2018. Destijds waren dat Raymond van Barneveld en Ronnie Baxter, nu zijn dat Glen Durrant en Mark McGeeney.

Er is nog gelijkenis met de finale van negentien jaar geleden. Het eerste reekshoofd, won het jaar daarvoor zijn eerste wereldtitel bij de BDO. Van Barneveld was de beste in 1998, Durrant won in 2017. ‘Barney’ zou nog twee wereldtitels winnen, alvorens hij naar de PDC overstapte en daar nog een vijfde wereldkampioenschap zou winnen. De verliezend finalist van negentien jaar geleden, Baxter, zou het jaar erop weer de eindstrijd halen.

Dat was toen. Nu, negentien jaar naar dato, kunnen ze allebei historie schrijven. Enkel Eric Bristow, Raymond van Barneveld, Adrian Lewis en Gary Anderson wisten hun eerste wereldtitel met succes te verdedigen. Voor ‘Duzza’ dus de mogelijkheid om zich in hun illuster rijtje te scharen. McGeeney staat voor het eerst in de finale van Lakeside en kan de grootste titel uit zijn carrière pakken.

Om dat te bewerkstelligen zal ‘The Gladiator’ vriend en vijand moeten verrassen. Durrant is de huizenhoge favoriet. De 45-jarige darter uit Middlesbrough scoort makkelijker en dat is ook te zien aan de gemiddeldes van beide finalisten. ‘Duzza’ gooide elke ronde een fors hoger gemiddelde dan zijn landgenoot.

Ook op basis van de onderlinge balans wordt de favorietenrol in de schoenen van de verdedigend kampioen geschoven. Durrant en McGeeney speelden in het verleden acht officiële duels tegen elkaar. Laatstgenoemde won de eerste twee wedstrijden, ‘Duzza’ trok de laatste zes partijen naar zich toe. Kortom, het wordt een lastig verhaal voor McGeeney. Maar, in een finale kan alles!

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek