Nog maar een paar dagen en dan start Lakeside! 56 spelers en speelsters strijden om een plek in de finale van het heren- of damestoernooi van het WK. Ook dit jaar is Nederland weer goed vertegenwoordigd. Zeven Nederlandse mannen, drie Nederlandse vrouwen en één jeugdspeler zullen hun opwachting maken op het podium in Frimley Green.

Willem Mandigers, Wesley Harms en Richard Veenstra komen meteen in actie in het hoofdtoernooi. Danny Noppert, Chris Landman, Derk Telnekes en Jeffrey Sparidaans moeten zich eerst nog laten zien in de voorronde van Lakeside. Bij de dames reizen Aileen de Graaf, Sharon Prins en Anca Zijlstra af naar Engeland. Tot slot zien we ook Justin van Tergouw op de deelnemerslijst. Hij speelt de jeugdfinale tegen Kilian Heffernan.

Vorig jaar
Lakeside 2017 begon vorig jaar met zes Nederlanders in het herentoernooi. Jimmy Hendriks en Willem Mandigers startten in de voorrondes en verloren respectievelijk van David Cameron en Krzysztof Ratajski. De Pool trof in de eerste ronde van het WK weer een Nederlander en opnieuw bleek hij de sterkste. Hij stuurde Wesley Harms naar huis. Ook voor Wouter Vaes was de eerste ronde het eindstation. Hij wist niet te winnen van Darryl Fitton. De enige twee overgebleven Nederlanders, Danny Noppert en Richard Veenstra, troffen elkaar al in de tweede ronde. Noppert won met 4-0 van Veenstra. De Fries moest de Nederlandse eer dus hooghouden in het toernooi.

In de derde ronde moest hij het echter opnemen tegen titelverdediger Scott Waites. De Nederlander kwam op een 2-0 en 4-1 voorsprong, mede dankzij de slechte dubbels van Waites. In de zesde set kreeg Noppert vijf matchdarts, maar deze gingen allemaal mis. In de achtste set benutte de Nederlander wel een matchdart, waardoor hij zich via een 5-3 zege plaatste voor de halve finale. Daar moest hij het opnemen tegen de ervaren Darryl Fitton. Ook in die wedstrijd begon Noppert sterk. Hij komt op een 2-0 voorsprong, maar twee sets later staat het weer gelijk, omdat Fitton twee sets wint met 3-2. Ook de volgende twee sets worden gelijk verdeeld. Daarna zette Noppert een tandje bij. Hij won drie legs op rij (3-0, 3-2, 3-0) en plaatste zich overtuigend voor de finale.

Lawrence Lustig/PDC

Danny Noppert in actie op de Grand Slam of Darts. Foto: Lawrence Lustig/PDC

De finale van Lakeside 2017 ging tussen Danny Noppert en Glen Durrant, die in de halve finale afrekende met Jamie Hughes. Voor het eerst in het toernooi kwam de Nederlander op een achterstand, maar daar ging hij sterk mee om. Na drie sets stond het 2-1 in het voordeel van Noppert. De wedstrijd ging gelijk op, maar aan het eind van de achtste set werd er een tik uitgedeeld. Bij een 2-2 stand in die set kregen beide heren kansen voor de setwinst. Durrant deed dat uiteindelijk en sloeg een gat van twee sets. Durrant won daarna alle sets en haalde de titel dankzij een 7-3 zege binnen.

In het damestoernooi zagen we drie landgenoten aan de oche verschijnen. Anca Zijlstra verloor in de eerste ronde van Lorraine Winstanley met 2-0. Sharon Prins trof in die ronde Lisa Ashton en verloor met dezelfde cijfers. Aileen de Graaf lootte Rachel Brooks en won met 2-0. In de kwartfinale trof de Nederlandse de titelverdediger Trina Gulliver en won de partij met 2-0. In de halve finale was Lisa Ashton de tegenstander, maar ook De Graaf was niet opgewassen tegen de Engelse dame. Ashton bleek uiteindelijk ook de beste in het damestoernooi. Ze won de finale met 3-0 van Corrine Hammond.

Bron: NDBDarts.nl

Tags:

Author: Pieter Verbeek