Vijf Nederlanders gaan vanaf 3 december strijden op het wereldkampioenschap van de Junior Darts Corporation in Engeland. Daan Bastiaansen, Jurjen van der Velde, Owen Roelofs en Roy Rietbergen plaatsten zich via het Nederlandse kwalificatietoernooi. Levy Frauenfelder plaatste zich via de JDC ranking. Deze vijf Nederlandse toppers spelen voor een finaleplek op het grote podium van het PDC WK in het Alexandra Palace. Tijd om ze aan jullie voor te stellen!

Daan Bastiaansen
Daan is een 15-jarige darter en woont in het Brabantse Bavel, een dorp in de buurt van Breda. Het dartsavontuur van Daan is nog niet zolang aan de gang. Afgelopen oktober is hij begonnen en inmiddels gooit hij bij de Tilburgse Darts Vereniging. Naast darten zit hij graag naast het water te vissen.

Het halen van het JDC WK is een knappe prestatie, net zoals zijn titels in België. Afgelopen zomer won hij daar de België Open én de België Masters. Daan gaat zich ook voor het WK zo goed mogelijk voorbereiden door te gooien, te gooien en te gooien, maar hij hoopt in Engeland vooral een leuk en gezellig weekend mee te maken. Hij vindt het dan ook erg leuk om jeugddarters uit andere landen te kunnen ontmoeten. Op de vraag of hij al een beetje Engels spreekt, antwoordt hij met een lach: ‘Yes, net zo goed als Van Gerwen’. Dat is mede dankzij zijn tripje aan Engeland afgelopen september voor de Winmau World Masters.

Jurjen van der Velde
Jurjen is 14 jaar en komt uit Zevenhuizen in Groningen. Hij is aangesloten bij de Friese Darts Bond en dart nu ongeveer 2,5 jaar. Daarnaast voetbalt hij graag. De plaatsing voor het JDC WK vindt hij een van zijn beste dartsprestaties ooit, naast zijn debuut bij de NDB junioren, de winst op de Almere Open 2017 en de winst van het herentoernooi van de Open Emmen.

Het wordt de eerste keer voor de Groninger dat hij naar Engeland gaat, desondanks spreekt hij wel al een beetje Engels. Jurjen hoopt op het JDC WK de groepsfase door te komen. Daarom gaat hij, voordat hij naar Engeland reist, veel trainen en zelfs oefenen met de Nederlands kampioen van 2011 en PDC WK-deelnemer Jan Dekker.

Roy Rietbergen
Roy is een 16-jarige darter uit Heerhugowaard, die sinds drie jaar bezig is met de sport en is aangesloten bij de DONHN. Naast het bemachtigen van de wildcard voor het JDC WK ziet Roy zijn winst van het NJTK als beste prestatie. Verder is hij een fan van Gary Anderson en speelt hij naast het darten het liefst een potje badminton.

Het PDC WK is voor Roy in principe geslaagd als hij één wedstrijd weet te winnen, maar het overleven van de groepsfase zou een fantastisch extraatje zijn. Ook de sfeer, het spelen tegen buitenlandse tegenstanders en alles om het toernooi heen vindt Roy iets om naar uit te kijken. Het communiceren in het Engels zal geen probleem zijn. Roy is al vier keer in Engeland geweest, heeft het Cambridge Advanced English Certificate al op zak en is nu bezig met zijn IB.

Owen Roelofs
Owen is 15 jaar en woont in het Gelderse Ochten. Toen Owen 8 jaar was, begon hij met darten en hij gooit zijn wedstrijden bij Darts Bond Midden Nederland. Zijn beste dartsprestatie vindt hij zijn derde plaats op het Lakeside-kwalificatietoernooi afgelopen september.

Voor Owen is het JDC WK geslaagd als hij het toernooi wint. Hij hoopt dus de zege te pakken op het podium van Alexandra Palace, waar zijn voorbeelden Jelle Klaasen en Kim Huybrechts binnenkort ook zullen spelen. Het spelen voor een groot publiek zal dan geen probleem zijn. In 2016 speelde hij nog de aspirantenfinale van de Dutch Open Darts voor 3000 man. Owen vindt het vooral leuk te mogen spelen tegen de beste jeugddarters die er zijn op dit moment en hij gaat in aanloop naar het toernooi heel veel trainen.

Levy Frauenfelder
Levy is een bekende naam en is al een aantal jaar onderdeel van de Nederlandse selectie. Hij heeft zich geplaatst via de Modus Junior UK Darts Tour 2017. Levy gooide mee tijdens twee van de zes rankingtoernooien en werd daarmee twaalfde op de ranking. Dat was precies genoeg voor plaatsing voor het JDC WK. Levy werd eerder dit jaar Europees kampioen met het Nederlands team in Malmo en won ook al eens een Dutch Open titel.

Bron: NDBDarts.nl

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek