De World Matchplay staat elk jaar garant voor spektakel sinds het toernooi in 1994 opgezet werd. Zo werden er zes negendarters gegooid in Blackpool en werd de finale in 2005 beslist door een 170 finish in de laatste leg.

Dartsnieuws.com heeft een overzicht gemaakt met vijf van de fraaiste momenten uit de historie van de PDC World Matchplay.

Harrington wint eerste titel in Blackpool na thriller

Tot op de dag van vandaag is de eindstrijd van de World Matchplay 1998 de spannendste finale uit de geschiedenis van het zomertoernooi in de Engelse havenstad. Harrington en de lokale favoriet Ronnie Baxter dwongen elkaar tot het uiterste. Er moest zelfs een verlenging aan te pas komen om een winnaar te bepalen.

Harrington forceerde de beslissing door op 17-17 een schitterende 125 finish te gooien, terwijl Baxter op 40 stond te wachten. ‘The Prince of Styles’ hield vervolgens ook zijn eigen leg en pakte zijn eerste van twee eindzeges op de World Matchplay.

Lloyd beslist eindstrijd met 170 in laatste leg

Colin Lloyd gooide in 2005 misschien wel de mooiste finish in de geschiedenis van de PDC. ‘Jaws’ speelde een zeer sterke wedstrijd tegen de andere finalist, John Part, en stond na 29 legs met 17-12 voor.

Wat is er nou mooier dan een wedstrijd met 170 te besluiten, bedacht Lloyd zich. En inderdaad, ‘Jaws’ wist met een 170 check-out de mooiste zege uit zijn carrière te boeken.

Schitterend commentaar bij negendarter Van Gerwen

Op de World Matchplay 2012 gooide Michael van Gerwen zijn eerste negendarter bij de PDC. De huidige nummer één van de wereld produceerde zijn perfecte leg in zijn tweede rondewedstrijd tegen Steve Beaton.

De tweevoudig wereldkampioen begon de leg met tweemaal een 180-score, om vervolgens met een 141 finish de leg te beëindigen. Wat volgde, was een enorme vreugde-explosie van de Brabander. Van Gerwen toverde hiermee een enorme glimlach op het gezicht van Beaton, die de Nederlander daarna feliciteerde met zijn prestatie.

Wat misschien wel net zo fraai als de negendarter was, is het Engelse commentaar van Andrew Flintoff. De commentator ging helemaal uit zijn plaat toen ‘Mighty Mike’ de perfecte leg compleet maakte.

Wade maakt einde aan ongeslagen reeks Taylor

Blackpool wordt in de dartswereld ook wel ‘Taylor’s Town’ genoemd. In de periode 2008-2015 werd duidelijk waarom. Phil Taylor won in deze periode maar liefst 38 wedstrijden op rij op de World Matchplay.

In 2015 maakte James Wade een einde aan de ongeslagen reeks van ‘The Power’. In de halve finale van de World Matchplay 2015 was ‘The Machine’ met 17-14 te sterk voor zijn illustere landgenoot.

Droomafscheid Taylor

Phil Taylor nam vorig jaar op schitterende wijze afscheid van zijn geliefde toernooi. Bij zijn laatste optreden in de Winter Gardens wist de 16-voudig wereldkampioen de eindzege te pakken.

Een makkelijke route naar zijn zestiende World Matchplay titel had Taylor allerminst. De Engelse dartslegende hield eerst Gerwyn Price van zich af, waarna een gemakkelijke overwinning (11-3) op Raymond van Barneveld volgde.

In de kwartfinale stond de dartslegende opnieuw tegenover een Nederlander: Michael van Gerwen. De ontmoeting tussen Taylor en ‘Mighty Mike’ liep uit op een pijnlijke nederlaag voor Van Gerwen, die slechts zes legs kon pakken tegen een ontketende Taylor.

Bij de laatste vier kon Adrian Lewis het droomafscheid van zijn landgenoot niet in gevaar brengen. Ook Peter Wright bleek vervolgens kansloos in de eindstrijd. De Schot was zeer onder de indruk van het afscheidsfeestje van Taylor in Blackpool en moest zelfs een traantje laten bij diens opkomst. De finale werd uiteindelijk met 18-8 ruimschoots gewonnen door ‘The Power’.

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek