James Wade hoopt te kunnen beginnen aan een nieuwe bladzijde in zijn carrière, nadat hij vorig jaar twee major-titels wist te winnen.

Eindzeges op het EK Darts en de World Series of Darts Finals leverden Wade een terugkeer op in de Premier League Darts. ‘The Machine’ heeft nu negen majors op zijn naam staan en hoopt komend seizoen de dubbele cijfers te halen. Enkel Michael van Gerwen en Phil Taylor wisten in het verleden meer PDC-majors te winnen.

Wade, die kampt met een bipolaire stoornis, is naar eigen zeggen mentaal gezien in een geweldige vorm. Dit komt doordat problemen in de privésfeer achter de rug zijn, zo vertelt de Engelsman aan Live Darts.

”Het is duidelijk dat ik de afgelopen zeven á acht jaren tegen veel moeilijkheden ben aangelopen. Het was een enorme worsteling om op het podium te komen, laat staan wedstrijden winnen. Voor mij is het altijd lastig om mijn emoties onder controle te houden.”

”Ik voel mij zeer gelukkig met de steun die ik krijg. Mijn vrouw Samantha is als een rots in de branding. Zij zorgt ervoor dat ik mijn hoofd op orde houdt. Echter voelde ik dat er iets miste in mijn begeleiding. Ik heb iets meer hulp nodig om mij volledig op het darten te richten, daarom heb ik een contract getekend bij Nevada Sports Management.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Grootste uitdaging

In oktober 2018 wist Wade na vijf jaar eindelijk weer eens een major te winnen. ‘The Machine’ had de smaak te pakken, want in november volgde meteen weer een grote eindzege.

Het WK verliep teleurstellend, want bij de laatste zestien verloor de linkshandige darter van Ryan Joyce na meerdere matchdarts te hebben gemist. Bovendien stond hij vooral in de belangstelling door zijn gedrag in de partij tegen Seigo Asada.

”Darten is meer dan enkel pijlen gooien naar het bord”, geeft Wade aan. ”Er is veel geregel op de achtergrond en ik vind het moeilijk om daar mee om te gaan. Dat is nu geregeld. Vanaf nu kan ik mij enkel richten op mijn psychische gesteldheid, dat is mijn grootste uitdaging. Dat kan ik op orde krijgen en dan strijd ik weer mee om de titels.”

”Ik ben trots dat ik de derde succesvolste darter ben bij de PDC. Op dat vlak duld ik alleen de twee beste darters ooit voor me. Maar van binnen voel ik dat ik nog meer kan bereiken in mijn carrière.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek