Simon Whitlock liet afgelopen donderdag eindelijk weer iets van de vorm zien waarmee hij in het verleden de WK-finale heeft gehaald en een major heeft gewonnen.

Na een schitterende partij was ‘The Wizard’ zijn tegenstander Mensur Suljovic met 7-5 de baas. De Oostenrijker begon sterker aan de wedstrijd en nam een 3-1 voorsprong dankzij finishes vanaf 121 en 110. Whitlock pakte vervolgens vier legs op rij door achtereenvolgens een 12-, 13- en een 11-darter te gooien, gevolgd door een schitterende 160 check-out.

Suljovic vuurde een 138 finish in het bord en maakte gelijk, maar moest opnieuw een break incasseren. Een 12-darter bracht ‘The Wizard’ op 6-5, waarna hij de punten binnen haalde via tops.

Deze partij bracht de Australiër aan de top van drie klassementen. Weliswaar niet de belangrijkste ranking, want op legsaldo moet hij Michael van Gerwen voorlaten in de tussenstand.

De voormalig European Champion gooide met een moyenne van 106.49 punten per beurt, wel met afstand het hoogste gemiddelde van alle tien deelnemers. Daarnaast was Whitlock met zeven uit acht (88 procent) op zijn dubbels, uiterst koelbloedig met het finishen. ‘The Wizard’ gooide overigens net als Van Gerwen maar liefst drie keer een honderd plus finish.

Daryl Gurney heeft tot nu toe de meeste maximale scores geworpen. ‘Superchin’ staat na de eerste speelronde op vijf stuks, Van Barneveld volgt op de tweede plaats met vier 180’ers’.

Tags: |

Schrijver: Pieter Verbeek