Virtueel hebben vijf Nederlandse darters zich geplaatst voor de World Grand Prix 2019. Onder meer titelverdediger Michael van Gerwen behoort tot dit vijftal.

De nummer één van de wereld is vanwege zijn klassering op de wereldranglijst zeker van deelname aan de World Grand Prix. Ook spelers als Rob Cross, Gary Anderson, Daryl Gurney, Gerwyn Price en James Wade gaan zich via deze ranking plaatsen voor dit toernooi.

Daarnaast wordt de top-16 van de geschoonde Pro Tour Order of Merit uitgenodigd voor de World Grand Prix. Deze ranglijst is gebaseerd op de prestaties van spelers op de Euro Tour en vloertoernooien. Krzysztof Ratajski staat momenteel bovenaan deze lijst, kort gevolgd door Glen Durrant en Jeffrey de Zwaan. De kans is klein dat deze drie spelers nog achterhaald gaan worden.

Jermaine Wattimena, Danny Noppert en Vincent van der Voort zijn de andere Nederlandse namen die voorlopig in deze top-16 staan. Van der Voort bezit op dit moment de zestiende plek en is dus nog alles behalve zeker. De Noord-Hollander heeft naar verwachting nog zeker tienduizend pond nodig in de komende maanden om zich te kwalificeren voor het dubbel-in dubbel-uit toernooi in Dublin.

Voor Raymond van Barneveld is er nog veel werk aan de winkel om de World Grand Prix te halen. De 52-jarige Hagenaar heeft via de Pro Tour-ranking 18.500 pond bemachtigd, terwijl de huidige nummer zestien op de vloerranking 24.500 pond heeft. Van Barneveld heeft dus nog een flinke inhaalslag te maken.

Er worden nog een hoop toernooien gespeeld voordat het deelnemersveld definitief bekend is. De cut-off ligt op 22 september en tot die tijd worden nog tien Players Championship-toernooien en zes Euro Tour-evenementen gespeeld.

Van Gerwen wist de World Grand Prix vorig jaar voor de vierde keer op zijn naam te schrijven. In de finale was de Vlijmenaar met 5-2 in sets te sterk voor Peter Wright. Dit jaar staat het dubbel-in dubbel-uit toernooi van 6 tot en met 12 oktober op het programma.

Author: Pieter Verbeek