Peter Wright is na winst van de World Cup of Darts met Gary Anderson zeker van deelname aan de Grand Slam of Darts. Verliezend finalisten William O’Connor en Steve Lennon mogen wellicht ook meedoen aan het fameuze toernooi in Wolverhampton.

Wright is de negende speler die zeker is van plaatsing voor de Grand Slam of Darts. Eerder wisten Michael van Gerwen (wereldkampioen), Gerwyn Price (titelverdediger), Dimitri van den Bergh (jeugdwereldkampioen), Nathan Aspinall (UK Open-winnaar), Daryl Gurney (winnaar Players Championship Finals), Gary Anderson (verliezend finalist Grand Slam 2018), Michael Smith (verliezend WK-finalist) en Rob Cross (Premier League-finalist) zich al te kwalificeren.

Zestien PDC-spelers worden op basis van hun prestaties uitgenodigd. Martin Schindler (finalist jeugdwereldkampioenschap), James Wade (finalist Masters), Steve Lennon en William O’Connor (finalisten World Cup) bezetten vier van de zeven virtuele plekken.

Wanneer er niet voldoende spelers zijn die finalisten van televisietoernooien hebben gehaald, wordt er gekeken naar spelers die op de Euro Tour en Pro Tour hebben gewonnen. Op dit moment zouden Ian White (winst twee Euro Tours), Dave Chisnall en Glen Durrant (beide twee Pro Tour-titels) worden toegevoegd aan het deelnemersveld.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

De Zwaan valt uit virtuele deelnemersveld

De prestaties van Wright, O’Connor en Lennon gaan ten koste van Jeffrey de Zwaan. De Leidschendammer was voorafgaand aan de World Cup of Darts de nummer zestien op de lijst en staat nu negentiende. De Zwaan, die één Players Championship-toernooi won dit seizoen, heeft nu nog een Pro Tour-titel nodig om zich weer in het deelnemersveld van de Grand Slam of Darts te spelen.

Mocht dat niet lukken, dan moet De Zwaan meedoen aan een kwalificatietoernooi. Middels een kwalificatietoernooi op 4 november worden acht startplekken vergeven aan PDC Tour Card-houders. De overige acht plekken zijn beschikbaar voor de BDO.

De Grand Slam of Darts wordt van 9 tot en met 17 november gespeeld. Gerwyn Price is de titelverdediger nadat hij Gary Anderson versloeg na een verhitte finale.

Author: Pieter Verbeek