Eind oktober vorig jaar leek het wereldrecord darten te verhuizen naar Nederland. Twee mannen uit Assen gooiden toen 53 uur onafgebroken pijltjes, nu blijkt echter dat twee Britten twee maanden ervoor al beter hadden gedaan.

Frank Posthumus en Wyan Alders waren er eind oktober zeker van. Na 53 uur onafgebroken hun pijltjes te gooien waren ze de trotste houders van het wereldrecord en klaar om opgenomen te worden in het Guinness World Records boek. De vorige recordhouders gooiden vijf jaar eerder 51 uur aan één stuk.

Althans dat dachten ze, na hun recordpoging kwamen ze er immers per toeval achter dat twee Britten eind juli 2019 58 uur onafgebroken hun pijltjes hadden gegooid. Nu staan niet hun namen maar wel van die twee Britten in het recordboek.

Bewust achtergehouden

Posthumus en Alders reageerden ontstemd bij RTV Drenthe en zeggen dat Guinness World Records het record van eind juli bewust heeft achtergehouden om het record in Britse handen te houden, aangezien darts een van oorsprong Britse sport is. Guinness World Records weerlegt echter die aantijgingen: “We hebben niet de capaciteit om elk record dat iedereen heeft aangevraagd, continu individueel te monitoren”, zo klinkt het.

Het duo kan niet anders dan er zich bij neer te leggen. “We gunnen de Britten het record, maar de werkwijze van Guinness World Records steekt ons. Dat neemt niet weg dat niemand de trots zal wegspoelen die wij hadden toen we het record verbraken, precies uitgevoerd volgens de opgestelde spelregels van Guinness World Records.”

Tags: ,

Author: Bram Coenen