Gerwyn Price

Alles over Gerwyn Price kunt u hier vinden. Van het laatste nieuws tot al zijn prestaties!

Bio

Naam: Gerwyn Price

Bijnaam: The Iceman

Geboortedatum: 7 maart 1985

Woonplaats: Markham

Opkomstnummer: Ice Ice Baby – Vanilla Ice

Prestaties

Wereldtitels: 1

TV-titels: 9

Negendarters: 6 (4 op TV)

Hoogste gemiddelde tijdens televisietoernooi: 108.75 (Players Championship Finals 2019)

Gerwyn Price

Gerwyn Price is de laatste jaren één van de bekendste gezichten op de PDC-Tour geworden en heeft zich opgewerkt tot één van de absolute topspelers.

Met zes majorfinales en twee titels is The Iceman met recht en rede één van de topfavorieten voor elk toernooi waaraan hij deelneemt.

PDC

Nadat hij in enkele lokale competities in Wales al had getoond wat hij waard was nam Price in 2014 deel aan Q-School. Op de tweede dag veroverde hij zijn Tour Card. Daardoor mocht Price twee jaar lang zijn kans gaan op de Pro Tour en zo was hij definitief vertrokken voor een mooie carrière.

Meteen in zijn eerste jaar op de Pro Tour liet hij regelmatig zijn klasse zien. Hij plaatste zich voor het UK Open en maakte indruk op het European Darts Open en diverse Players Championships. Zo was hij dichtbij kwalificatie voor de World Grand Prix, maar door een verlies in de kwartfinales van de European Darts Trophy liep het alnsog mis.

Op de Order of Merit van 2014 eindigde hij als 39e en zo mocht hij voor het eerst aantreden op het WK 2015. Daar ging hij in de eerste ronde ten onder tegen een bijzonder sterke Peter Wright.

Door zijn sterke prestaties in zijn debuutjaar had hij duidelijk veel vertrouwen opgedaan en dat weerspiegelde zich in zijn resultaten in 2015. Hij bereikte viermaal de kwartfinales op de European Tour en wist zich zo te plaatsen voor de World Matchplay. Bij zijn debuut daar bereikte hij meteen de kwartfinales waar hij net als op het WK zijn meerdere moest erkennen in Peter Wright.

Nadat hij ook bij zijn tweede deelname aan het WK met 3-0 verloor in de openingsronde bereikte Price zijn eerste PDC-finale in 2016. Op het vijfde kwalificatietoernooi voor de UK Open verloor hij daar van de nummer één van de wereld, Michael van Gerwen.

Eerste grote titel

De ervaring van die verloren finale legde hem geen windeieren want later op het seizoen bereikte hij opnieuw de finale, ditmaal van het zevende Players Championship. In die finale nam hij nu wel de maat van Peter Wright.

Price verkeerde die periode in een begenadigde vorm en won ook het volgende Players Championship, deze keer versloeg hij in de finale Jamie Caven.

In 2017 won Price voor het eerst een set op het WK maar moest hij toch opnieuw in de eerste ronde zijn meerdere erkennen tegen Jonny Clayton.

Grote doorbraak

Op de UK Open wist Price, nadat hij onderweg in enkele epische wedstrijden met onder meer Alan Norris en Ian White had afgerekend, zich voor het eerst te plaatsen voor een majorfinale. Na de eerste negen legs stond hij echter 7-2 in het krijgt tegen Peter Wright. Price knokte nog wel terug tot 8-6 maar ging uiteindelijk toch met 11-6 de boot in.

Samen met Mark Webster bereikte Price in 2017 de finale op de World Cup. In die finale waren ze echter kansloos tegen het formidabele Nederlandse duo Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.

Op het WK 2018 geraakte Price voor het eerst voorbij de openingsronde. In de derde ronde stuurde Michael van Gerwen hem echter huiswaarts.

In 2018 werd Price voor het eerst uitgenodigd voor de Premier League. Die eerste deelname verliep echter desastreus, zonder één enkele winstpartij werd hij allerlaatste en moest op Judgement Night de Premier League verlaten.

Controverses

Datzelfde jaar won hij met de Grand Slam of Darts zijn eerste major, al waren zijn zeges in de kwartfinale tegen Simon Whitlock en in de finale tegen Gary Anderson gekruid met de nodige controverse.

Velen vonden het gedrag van Price op het podium onacceptabel en vonden dat hij zo de sport in diskrediet had gebracht. In het begin van 2019 werd hij door de PDC dan ook gestraft voor zijn daden met de hoogste boete ooit. Hij moest 21.500 pond betalen, waarvan 12.000 pond voor onsportief gedrag tegen Gary Anderson en 8000 pond voor onsportief gedrag tegen Simon Whitlock. Price ging succesvol in beroep en uiteindelijk werd de boete verlaagd tot 11.500 pond.

Later dat jaar nam hij voor de tweede keer deel aan de Premier League. Ditmaal met meer succes want uiteindelijk werd hij vijfde en miste zo slechts op een haar na de play-offs.

In 2019 won Price ook zijn tweede major. Hij verdedigde immers met succes zijn titel op de Grand Slam of Darts waar hij in de finale afrekende met Peter Wright. Op het WK 2020 verloor hij echter in de halve finales van diezelfde Wright.

Machtsovername

De Welshman kende vervolgens een fenomenaal seizoen in 2020. Hij won acht titels, waaronder de World Series of Darts Finals en de World Grand Prix. 

Price was daardoor één van de topfavorieten voor de wereldtitel op het WK Darts. Zonder echt de overtuigen haalde hij zijn eerste WK-finale na zeges op Jamie Lewis (3-2), Brendan Dolan (4-3), Mervyn King (4-1), Daryl Gurney (5-4) en Stephen Bunting (6-4).

In de finale tegen Gary Anderson was The Iceman een klasse apart, al had Price nog wel grootse moeite om de titel daadwerkelijk binnen te halen. De uitslag van 7-3 had zelfs nog ruimer in zijn voordeel kunnen uitvallen. Zijn eerste wereldtitel was echter wel een feit en als extra bonus nam Price ook de nummer-één-positie op de wereldranglijst over van Michael van Gerwen. 

Price wist in zijn eerste jaar als nummer één van de wereld bij bijna alle televisietoernooien minimaal de kwartfinales te halen. Tweemaal kwam The Iceman tot de finale. De World Grand Prix-finale verloor hij van Jonny Clayton, maar de Grand Slam of Darts werd ten koste van Peter Wright gewonnen. Een titelprolongatie op het WK Darts bleef uit na een nederlaag in de kwartfinale tegen Michael Smith.

In 2022 verloor Price zijn nummer-één-positie tijdelijk aan Peter Wright. Echter door onder meer de finale te bereiken op de World Matchplay en een halvefinaleplaats op de World Grand Prix, was de Welshman als eerste geplaatst tijdens het WK Darts van 2023. Tijdens dat toernooi verloor hij in de kwartfinale van Gabriel Clemens, waardoor hij naar de vierde plek zakte op de PDC Order of Merit.

Gerwyn Price Nieuws

Lees al het laatste nieuws over Gerwyn Price