Michael van Gerwen

Alles over Michael van Gerwen kunt u hier vinden. Van het laatste dartsnieuws tot al zijn prestaties!

Bio

Naam: Michael van Gerwen
Bijnaam: Mighty Mike
Geboortedatum: 25 april 1989
Woonplaats: Vlijmen
Opkomstnummer: Seven Nation Army – The White Stripes

Prestaties

Wereldtitels: 3
TV-titels: 62
Negendarters: 25 (acht op TV)
Hoogste gemiddelde tijdens televisietoernooi: 123.40 (Premier League Darts 2016)

Carrière

Michael van Gerwen is de huidige nummer twee van de wereld in het darten. Met drie wereldtitels en meer dan vijftig televisietitels is Mighty Mike na Phil Taylor de succesvolste darter aller tijden.

De Brabander won zijn eerste grote titel in 2006 tijdens de Winmau World Masters. Door Martin Adams in de finale te verslaan werd Van Gerwen op 17-jarige leeftijd de jongste winnaar ooit van dit toernooi.

Enkele maanden later maakte de Vlijmenaar zijn debuut op de Lakeside tijdens het BDO-wereldkampioenschap in 2007. Van Gerwen was benoemd tot toernooifavoriet door de bookmakers, maar verloor in de eerste ronde met 3-2 in sets van Gary Robson.

Overstap naar PDC

Op de avond van de BDO WK-finale in 2007 maakte Van Gerwen bekend samen met onder meer goede vriend Vincent van der Voort over te stappen naar de Professional Darts Corporation (PDC).

Zijn eerste PDC-titel had de geboren Boxtelaar overigens al op zak. Die won Van Gerwen in 2006 tijdens de Open Holland in Schiedam. Deze titel wist hij na zijn definitieve overstap te prolongeren in 2007. Tweemaal was Mighty Mike in de finale te sterk voor Colin Osborne.

Diezelfde Osborne versloeg Van Gerwen tijdens de UK Open in 2007, waar hij zijn televisiedebuut bij de PDC maakte. Enkele maanden daarvoor had MVG zijn visitekaartje afgegeven tijdens de Masters of Darts door een negendarter te gooien tegen landgenoot Raymond van Barneveld.

Van Gerwen kwalificeerde zich in dat jaar voor zijn eerste PDC-wereldkampioenschap. De toen 18-jarige Mighty Mike miste toen in de eerste ronde van het WK Darts in 2008 één matchdart om van dartslegende Phil Taylor te winnen. Een jaar later moest MVG opnieuw zijn meerdere erkennen in Taylor, die pas enkele jaren later zou uitgroeien tot één van zijn grootste rivalen.

Het duurde tot april 2009 alvorens Michael van Gerwen zijn derde PDC-titel wist te winnen. In de finale van een Players Championship-toernooi in Taunton verwees hij landgenoot Van der Voort naar een tweede plaats.

Richting de absolute wereldtop

In de jaren 2010 en 2011 was de ontwikkeling van Van Gerwen tot stilstand gekomen. De Nederlander vond zijn toevlucht op het jeugdcircuit van de PDC, waar hij in 2011 vier toernooien won en zijn zelfvertrouwen wist te hervinden.

Het definitieve kantelpunt kwam in februari 2012 tijdens de tweede UK Open Qualifier van het seizoen. Voorafgaand aan dit toernooi had Van Gerwen dat seizoen drie wedstrijden met 6-5 verloren, waarin hij telkens matchdarts had gemist.

De Vlijmenaar liet tijdens het vierde toernooi van het seizoen zien stappen te hebben gemaakt op mentaal gebied en pakte de eindzege tijdens de tweede UK Open Qualifier. De ban was gebroken en Michael van Gerwen won dat jaar ook zes Players Championship-titels.

Ook op de televisietoernooien liet Mighty Mike zich weer zien. Op de World Matchplay 2012 wierp Van Gerwen een negendarter tegen Steve Beaton en haalde hij voor het eerst de laatste acht in Blackpool.

Enkele maanden later slaagde de Brabantse darter er tijdens de World Grand Prix voor het eerst in om een PDC-major op zijn naam te schrijven. In de finale tegen Mervyn King kwam Van Gerwen op een 1-4 achterstand, maar met vijf gewonnen sets op rij zorgde de Nederlander voor een nieuwe mijlpaal in zijn carrière.

Michael van Gerwen haalde daarna ook de finale op de Grand Slam of Darts én het WK Darts 2013. Die finales gingen verloren tegen respectievelijk Raymond van Barneveld en Phil Taylor.

Machtsovername

In mei 2013 nam Van Gerwen in de finale van de Premier League Darts revanche op Taylor voor de verloren WK-finale. Dankzij een schitterende 132 finish via de bullseye wist Mighty Mike bij zijn eerste deelname direct de prestigieuze dartscompetitie te winnen.

Later dat jaar won Michael van Gerwen ook de Players Championship Finals ten koste van The Power. Op Nieuwjaarsdag 2014 bemachtigde de Vlijmenaar zijn eerste wereldtitel door Peter Wright in de WK-finale met 7-4 te verslaan. Na deze triomf nam MVG de nummer-één-positie op de PDC Order of Merit over van Taylor. Deze positie is Van Gerwen in 2021 kwijtgeraakt aan Gerwyn Price.

Als wereldkampioen zegevierde Van Gerwen in 2014 ook tijdens de World Grand Prix en de European Championship. In 2015 en 2016 greep Mighty Mike telkens naast de wereldtitel, maar pakte hij wel het gros van de andere major-titels. Van de 23 majors in deze twee jaren won de Groene Sloopkogel uit Vlijmen er liefst zestien, waaronder tweemaal de UK Open, World Matchplay, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals.

Het jaar 2017 begon uiterst succesvol met een tweede wereldtitel voor Michael van Gerwen, die in de WK-finale afrekende met Gary Anderson (7-3). Een derde wereldtitel volgde in 2019 na een overwinning op Michael Smith (7-3) in de finale.

In datzelfde jaar maakte Mighty Mike zijn ‘Career Slam’ compleet door de Champions League of Darts op zijn naam te schrijven. Dat was de enige nog ontbrekende televisietitel op zijn palmares.

Op het WK Darts 2020 haalde Van Gerwen zijn vijfde WK-finale, maar een vierde wereldtitel bleef uit. Peter Wright wist voor het eerst in twaalf onderlinge major-finales te winnen van zijn Nederlandse rivaal.

Daags na de verloren WK-finale maakte Van Gerwen bekend over te stappen naar dartsfabrikant Winmau Darts. Deze pijlenleverancier fabriceert de komende jaren de pijlen van de drievoudig wereldkampioen.

Na een stroeve opstart won Van Gerwen in maart 2020 voor het eerst sinds 2016 de titel op de UK Open na een knappe comeback tegen Gerwyn Price. De Brabander boog in deze wedstrijd een 5-1 achterstand om in een 11-9 overwinning.

De rest van het jaar verliep minder succesvol. Van Gerwen haalde enkel nog tijdens de Players Championship Finals de eindstrijd van een major-toernooi en won dat toernooi maar nipt door Mervyn King met 11-10 te verslaan. Op het WK Darts verloor Mighty Mike verrassend met 5-0 van Dave Chisnall. Hierdoor raakte Van Gerwen zijn nummer-één-positie op de wereldranglijst kwijt aan Gerwyn Price.

Ook 2021 was geen goed jaar voor de Nederlander. Van Gerwen won enkel de Nordic Darts Masters en een vloertoernooi. Het WK Darts 2022 liep door een coronabesmetting uit op een deceptie. Mighty Mike moest zich daardoor terugtrekken voor zijn duel in de derde ronde tegen Chris Dobey. Na het wereldkampioenschap staat Van Gerwen op de derde plek op de wereldranglijst, op ruime achterstand achter rivalen Gerwyn Price en Peter Wright.

Het jaar 2022 bleek het jaar van de comeback voor de 'Sloopkogel uit Vlijmen'. Van Gerwen won de Premier League Darts, World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals. Hij haalde vervolgens ook voor de zesde keer de finale van het WK Darts, maar moest de wereldtitel in 2023 aan Michael Smith laten. 

Wat verdient Van Gerwen?

Sinds het bemachtigen van de nummer-één-positie op de PDC Order of Merit in januari 2014 staat Michael van Gerwen bijna steevast boven anderhalf miljoen pond op de tweejarige wereldranglijst bij de PDC.

Dat betekent dus dat Mighty Mike elke twee seizoenen al zeker anderhalf miljoen Britse ponden aan rankingprijzengeld wint. Echter tellen niet alle toernooien mee voor de PDC Order of Merit, waaronder de Premier League Darts. Zo verdiende Van Gerwen met zijn vijf Premier League-titels al 1.1 miljoen pond aan prijzengeld, dat allemaal niet meetelt voor de wereldranglijst.

Michael van Gerwen

Bovendien incasseert Van Gerwen ook geld met boekingen voor bijvoorbeeld bedrijfsopeningen en demonstratietoernooien. Voor een boeking ben je als ondernemer al snel een paar duizend euro kwijt.

Naast verdiensten via dartstoernooien leveren ook sponsoren en merchandise de nodige geldsommen op. Momenteel heeft Van Gerwen sponsorcontracten met Winmau Darts, TOTO en KeukenConcurrent.

Bij talloze dartswinkels zijn producten van Van Gerwen te koop. Een replica van zijn wedstrijdshirt gaat bijvoorbeeld voor ongeveer 50 euro over de toonbank. Daarnaast zijn er ook meerdere setjes Michael van Gerwen dartpijlen uitgebracht, evenals opbergmapjes, dartborden, surrounds en andere merchandise-spulletjes. De verkoop hiervan levert uiteraard ook geld op voor zijn bankrekening.

Privé

In augustus 2014 stapte Van Gerwen in het huwelijksbootje met zijn vriendin Daphne Govers. Samen kregen zij in augustus 2017 hun eerste kindje, dochter Zoë. Op 1 april 2020 werd zoon Mike geboren.

Eind april 2018 werd bekend dat Michael van Gerwen werd benoemd tot ridders in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding wordt uitgedeeld aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij.

Michael van Gerwen Nieuws

Lees al het laatste nieuws over Michael van Gerwen