Van Barneveld over in 2016 overleden ceremoniemeester Fitzmaurice: 'Hij blijft voor altijd de voice of darts'

In 2013 hield ceremoniemeester Martin Fitzmaurice er noodgedwongen mee op nadat een racistische grap tijdens de pauze van de BDO British Internationals hem de kop kostte. Raymond van Barneveld haalt herinneringen op aan de Brit die voor eeuwig bekend werd met de slogan: "Are you ready?! Ladies and gentlemen, let's play darts!"

Fitzmaurice was tussen 1986 en 2013 actief als ceremoniemeester tijdens het BDO-WK in de Lakeside Country Club. "Als Fitzmaurice op het podium stond en iemand in de zaal viel, begon hij als een soort jurylid punten uit te delen: six point eight, eight point two. Dan lag die zaal weer in een scheur", aldus Van Barneveld tegenover de NOS.

Negatieve aspecten

Van Barneveld ervaarde echter ook de negatieve aspecten van zijn karakter, zeker toen hij ouder werd. "Hij werd bitter en dat ging van kwaad tot erger. In het begin vond hij die opmars van de Nederlanders nog wel leuk, maar naderhand dacht hij: wacht eens even, ons spelletje wordt hier van ons afgenomen. Het blijven toch trotse Engelsen."

Toch overheerst respect bij 'Barney'. "Fitzmaurice was niet mijn grootste vriend, maar voor mij is hij voor altijd de 'voice of darts'. Hij heeft er mede voor gezorgd dat iedereen in de jaren negentig aan de tv zat gekluisterd."

Opmerkelijke anekdote

Afsluiten doet Van Barneveld met een opmerkelijke anekdote over de man die met de bijnaam 'The Fatman' door het leven ging. "Ik was met het Nederlandse team naar de Chinees. We waren daar met zijn drieën, dus je kunt je wel voorstellen dat de hele tafel vol stond met eten. Komt Fitzmaurice plots binnen. Dat was voor ons toen echt een held, we zagen hem alleen op tv. Hij begroet ons en kijkt naar de tafel vol eten. Het water liep hem meteen uit de mond. Dus ik vroeg of hij iets wilde proeven, maar dat wilde hij niet. Vervolgens komt de ober en die vraagt aan Fitzmaurice wat hij wil bestellen. Toen zei Fitzmaurice dat hij precies wilde hebben wat wij op onze tafel hadden staan. Hij bestelde dus voor drie personen. En hij at het nog gewoon op ook, hè!"

Lees meer over:
BDO Raymond van Barneveld

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties