VERGETER DARTERS: Shaun '9-dart' Greatbatch schreef geschiedenis op de Dutch Open 2002

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Engelsman Shaun Greatbatch, die in 2002 geschiedenis schreef door als eerste ooit een negendarter live op televisie te gooien.

Dartsliefhebbers leerden Greatbatch een eerste keer kennen op het BDO-WK 2001, in de openingsronde ging hij daar met 3-0 ten onder tegen Ted Hankey. Het jaar nadien wist de Engelsman zich niet te plaatsen voor het WK, maar net na dat WK zorgde hij voor sensatie op de Dutch Open. Hij won niet alleen de titel door in de finale Steve Coote te verslaan, hij gooide ook als allereerste ooit een negendarter live op televisie. Meteen was de bijnaam '9-dart' een feit.

Moeder-zoon combinatie

Greatbatch is trouwens nog houder van een record. Zijn moeder Sandra bereikte in 2002 de halve finales van het WK en zo zijn ze de enige moeder-zoon combinatie die ooit allebei op een WK actief waren, zij het dus niet in hetzelfde jaar.

Greatbatch won de jaren nadien onder meer de Swedish Open en Denmark Open maar toch zou het tot 2006 duren voor hij een WK-wedstrijd wist te winnen. In de Lakeside Country Club versloeg hij achtereenvolgens Niels de Ruiter, Per Laursen en Paul Hanvidge voor hij in de halve finales zijn meerdere moest erkennen in de latere wereldkampioen Jelle Klaasen.

Beenmergkanker

De Engelsman tekende ook present op de WK's van 2007 en 2008 maar geraakte daar niet verder dan de tweede ronde. In 2008 sloeg het noodlot toe, toen bij hem beenmergkanker werd vastgesteld. Hij verloor al zijn haar, bijzonder veel gewicht en kromp ook zo'n tien centimeter. Toch wist hij zich te plaatsen voor het WK 2009. In de openingsronde ging hij met 3-0 onderuit tegen John Walton maar na afloop speelde zich een bijzonder ontroerend tafereel af. Bij het verlaten van het podium werd door alle aanwezige spelers en officials een erehaag voor hem gevormd. Greatbatch was zichtbaar aangedaan door deze blijk van medeleven.

Greatbatch hing in 2009 zijn pijltjes aan de wilgen en onderging in 2018 nog een stamceltransplantatie. De intussen 51-jarige Engelsman stelt het momenteel goed.

Lees meer over:
BDO negendarter

Plaats reactie

666

0 reacties