Terugblik op autobiografie van Jocky Wilson: "Ik was vaak zo gespannen en wilde het zo graag goed doen, dat ik teveel dronk"

Veertig jaar geleden kwam de biografie van Jocky Wilson uit. Eén van de meest populaire maar ook controversiële darters uit de geschiedenis.

De krant The Courier haalde deze week herinneringen op aan die biografie. Wilson deed eind jaren 70 zijn intreden in de dartssport. "Voordat ik een dartsprofessional werd, had ik veel ervaring met het leven op de armoedegrens. Ik speelde vaak een spelletje darts voor een halve pint. Ik was ook geen natuurtalent en moest hard trainen om enig niveau te halen", zei Wilson.

In 1982 deed Wilson een eerste keer van zich spreken met het winnen van de British Open. "Mijn tegenstander in de finale, Eric Bristow, had de titel in 1978 en 1981 gewonnen. Ik speelde goed en pakte de eerste set. Eric won de tweede set. In de laatste set, bij 1-1 moest ik 46 uitgooien voor de titel. Mijn eerste dart raakte single 10, de volgende miste net dubbel 18, de derde ging er wel in. Ik kuste het bord van vreugde en opluchting. Ik won 3000 pond en vierde het samen met mijn manager met een wodka-cola. Ik was nu klaar voor wat de dartspelers 'The Big One' noemen, het Embassy World Professional Championship."

Eerste wereldtitel

Later dat jaar veroverde Wilson zijn eerste wereldtitel door in de finale John Lowe te verslaan. Meteen na de finale kreeg hij het slechte nieuws dat zijn familie vier dagen eerder moest geëvacueerd worden uit hun huis. "Mijn manager had die voor mij verborgen gehouden. De flat boven de onze was overstroomd en het water liep onze flat binnen. Ik wou een klacht indienen bij de gemeente, maar uiteindelijk gebruikte ik het prijzengeld van de WK-winst om een huis te kopen."

Wilson was niet onbesproken en werd door de BDO zelfs een tijdje geschorst toen hij tijdens een wedstrijd een official zou hebben geslagen. Hij had ook een drankprobleem. "Mijn imago is zeker iets dat me bezighoudt", zei Wilson daarover in zijn biografie. "Ik heb het er soms moeilijk mee dat ik mezelf niet altijd in de hand heb. Alcohol speelt daar zeker een rol in. Maar ik was vaak zo gespannen en wilde het zo graag goed doen dat ik vaak een druppel te veel dronk."

De Schot werd uiteindelijk tweemaal wereldkampioen en overleed in 2012 op 62-jarige leeftijd.

Lees meer over:
Jocky Wilson Overig

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties